18 aug. 2023 | 06:30

Bogații noștrii, la fel ca bogații lor. Cum a reușit Guvernul să forțeze adoptarea paradisurilor fiscale de către români

ACTUALITATE
Bogații noștrii, la fel ca bogații lor. Cum a reușit Guvernul să forțeze adoptarea paradisurilor fiscale de către români

Planurile agresive ale Guvernului Ciolacu a taxare masivă a micilor întreprinzători și antreprenori români se anunță a fi un eșec masiv. În timp ce ANAF-ul face o treabă foarte proastă în a recupera taxele și impozitele marilor datornici, românii cu bani sunt din ce în ce mai încântați de perspectiva mutării averii peste graniță, în paradisuri fiscale.

Doar în ultima lună, creșterea efortului pe meleaguri mioritice de a-și schimba rezidența fiscală într-o țară semnificativ mai prietenoasă cu banii oamenilor a fost de 10%. Aceasta este concluzia la care a ajuns Appraisal and Valuation, o companie specializată pe servicii de evaluări de piață.

Banii românilor ”fug” peste graniță

Schimbările fiscale din țara de reședință a unei firme, adaptarea la tendințele globale precum „nomadismul” digital și perspectivele mai rapide de creștere a business-ului într-un mediu fiscal favorabil se numără între motivele pentru care românii iau în calcul schimbarea domiciliului fiscal și, implicit, adoptarea unui paradis fiscal ca destinație pentru avere.

Fenomenul în sine nu este unul nou, companiile au căutat dintotdeauna să-și optimizeze situația fiscală și adopte rapid soluții competitive. A fost însă accelerat de impredictibilitatea fiscală din România, unde incertitudinea legată de taxe și impozite este la niveluri maxime.

Partea bună, dacă o putem numi așa, este că există în țara noastră surprinzător de multe firme de consultanță și servicii de relocalizare fiscală, preferabil cu avantaje fiscale semnificative, legale și transparente. Important este să înțelegi foarte bine la ce te înhami, care sunt responsabilitățile și particularitățile legislative naționale și internaționale pe marginea subiectului.

Una peste alta, este important de menționat că organismele internaționale și guvernele lucrează în mod constant pentru a combate evaziunea fiscală. Astfel, o mutare a rezidenței fiscale trebuie să fie efectuată în concordanță cu toate cerințele legale și să evite orice practică care ar putea fi considerată neloială sau ilegală, conform Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele