13 feb. 2023 | 19:30

BNR-ul lui Isărescu și-a pus toate băncile în cap: le recomandă românilor să fugă de credite, bancherilor nu le-a picat bine

ACTUALITATE
BNR-ul lui Isărescu și-a pus toate băncile în cap: le recomandă românilor să fugă de credite, bancherilor nu le-a picat bine

Perioada actuală e marcată de profundă criză a dobânzilor bancare, dar și de un acces îngreunat la finanțare. În plus, vorbim de multă lipsă de predictibilitate pentru populația și firmele ce aleg acum să contracteze un împrumut. În aceste condiții, un oficial al Băncii Naționale a României (BNR), vine cu o recomandare ce pune băncile pe jar – să o lăsăm mai ușor cu solicitarea de noi credite.

Adevărul este că, la cât de mari sunt dobânzile acum, la cât de multă instabilitate există și la ce criză a costului vieții avem de înfruntat, numai un credit noi ne-ar mai trebui. Cam asta spune și un oficial BNR, ce recomandă să fim prudenți în a accesa noi împrumuturi de la bănci.

Desigur că decizia aparține fiecărui român în parte, e treaba ta ce faci cu banii și e problema ta dacă alegi să te arunci acum în piață cu datorii, când situația e atât de delicată, dar experții au datoria de a ne ridica niște semnale de alarmă cu privire la pericolele ce ne pasc acum, și exact asta face și oficialul BNR despre care vorbim.

Concret, Alexandru Păunescu, director în BNR şi reprezentant al BNR în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), îndeamnă la multă cumpătare!

BNR, recomandare „bizară” pentru românii pe care-i bate gândul să se împrumute acum de la bănci

Consumatorii să amâne investițiile pe care și le-au propus a le face cu ajutorul împrumuturilor bancare, deoarece în acest moment dobânzile sunt la un nivel foarte ridicat, adică banii sunt foarte scumpi, povara pe care ți-o asumi poate fi prea greu de dus, mai ales pe termen lung.

„Având în vedere că suntem într-o perioadă de dobânzi extrem de ridicate, recomandarea noastră pentru consumatori este să îşi amâne investiţia într-un imobil cu credit sau achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, măcar pe parcursul acestui an.

Există situaţii în care oameni care se calificau la a lua un credit acum câteva luni, ca urmare a creşterii destul de însemnate a dobânzilor nu se mai califică. Mai bine să mai aştepte o perioadă. Dacă aş fi în locul consumatorilor nu aş face un credit în această perioadă, cel puţin pe parcursul anului 2023“, este de părere Alexandru Păunescu.