04 nov. 2023 | 08:10

Blestemul lui Tutankhamon: Toți cercetătorii care au deschis mormântul faraonului au murit aparent inexplicabil VIDEO

ACTUALITATE
Blestemul lui Tutankhamon: Toți cercetătorii care au deschis mormântul faraonului au murit aparent inexplicabil VIDEO

Pe data de 4 noiembrie 1922, o echipă de cercetători condusă de arheologul britanic Howard Carter a descoperit o treaptă care marca intrarea în mormântul lui Tutankhamon.

În momentul în care mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit pe 26 noiembrie 1922, după mai bine de 3.000 de ani de „somn”, unii au crezut că faraonul a declanșat un blestem al morții și al distrugerii asupra celor care au îndrăznit să-l tulbure.

Asemenea oricărei legende urbane sau senzații media, presupusul blestem al faraonilor a crescut de-a lungul anilor până la proporții epice.

Vezi și: 5 artefacte interesante găsite în mormântul lui Tutankhamon

ce i-a ucis pe oamenii care au deschis mormantul lui Tutankhamon

Masca faraonului Tutankhamon

Așa-zisul blestem al lui Tutankhamon a curmat zeci de vieți

George Herbert, care a finanțat excavarea mormântului lui Tutankhamon, a fost primul care a căzut victimă presupusului blestem.

Lord Carnarvon și-a rupt accidental o mușcătură de țânțar în timp ce se bărbieria și a murit ulterior de septicemie. Acest lucru s-a întâmplat câteva luni după ce mormântul a fost deschis și doar șase săptămâni după ce presa a început să relateze despre blestemul mumiei.

Legenda spune că atunci când Lord Carnarvon a murit s-au stins misterios. Sir Bruce Ingham Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul, i-a dăruit un obiect decorativ prietenului său Bruce Ingham.

Obiectul era un suport pentru hârtii care prezenta o mână mumificată purtând o brățară pe care se spunea că era inscripționată fraza „blestemat să fie cel care mișcă trupul meu”. Ingham nu a murit din cauza blestemului mumiei, dar casa sa a fost distrusă de un incendiu la scurt timp după ce a primit cadoul. Când a încercat să o reconstruiască, a fost lovită de o inundație.

George Jay Gould a fost un bancher american bogat, cu afaceri în domeniul căilor ferate. El a vizitat mormântul lui Tutankhamon în 1923 și s-a îmbolnăvit imediat după aceea, murind de pneumonie câteva luni mai târziu.

Se spune că fratele vitreg al lui Lord Carnarvon ar fi suferit, la rândul său, din cauza blestemului, doar pentru că era înrudit cu amatorul de arheologie egipteană.

Aubrey Herbert s-a născut cu o afecțiune oculară degenerativă și a devenit complet orb la bătrânețe. Un medic a sugerat că dinții săi putrezi și infectați interferau cumva cu vederea sa, astfel că Herbert și i-a scos pe toți. Din păcate, acest demers nu a avut succes. Cu toate acestea, el a murit din cauza septicemiei ca urmare a intervenției dentare.

Hugh Evelyn-White, un arheolog britanic, a vizitat mormântul faraonului și ar fi contribuit la săpături și a ajuns să se sinucidă, dar nu înainte de a scrie, se presupune, cu propriul sânge: „Am cedat unui blestem care mă forțează să dispar”.

Vezi și: Cine a fost mama lui Tutankhamon. Totul despre cea mai misterioasă femeie din istoria Egiptului

ce i-a ucis pe oamenii care au deschis mormantul lui Tutankhamon

Arheologi lângă mormântul lui Tutankhamon

Egiptologul american care ar fi putut să scape de moarte

Aaron Ember, un egiptolog american, era prieten cu multe dintre persoanele care au fost prezente atunci când mormântul lui Tutankhamon a fost deschis, inclusiv Lord Carnarvon.

Ember a murit în 1926, când casa sa din Baltimore a ars în mai puțin de o oră după ce el și soția sa au găzduit o cină. Ar fi putut să iasă în siguranță, dar soția sa l-a încurajat să salveze un manuscris la care lucra.

Richard Bethell a fost secretarul lui Lord Carnarvon și prima persoană care a intrat în mormânt după Howard Carter. A murit în 1929 în circumstanțe suspecte, deși un istoric modern a atribuit moartea sa lucrării celebrului ocultist Aleister Crowley. Bethell a fost găsit sufocat în camera sa de la un club de elită din Londra.

Vezi și: Cauza morții lui Tutankhamon devine o nouă teorie controversată: ce spun oamenii de știință

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele