Bizara și stupida moarte a artistei care a schimbat tot ceea ce se știa despre dans: ultimul act de rebeliune al Isadorei Duncan i-a adus sfârșitul

ACTUALITATE
Bizara și stupida moarte a artistei care a schimbat tot ceea ce se știa despre dans: ultimul act de rebeliune al Isadorei Duncan i-a adus sfârșitul
04 ian. 2023 | 21:08

Isadora Duncan a fost o dansatoare de origine americană, dar și creatoare a unui stil expresiv în arta dansului, inspirat din dansul antic grecesc.

Despre aceasta, se poate spune că a influențat coreografia modernă a secolului al XX-lea.

moarte-stupida-isadora-duncan

Isadora Duncan – imagine de arhivă

Isadora Duncan, un spirit liber și un artist avandgardist

Isadora Duncan s-a născut în San Francisco, în anul 1877, într-o familie modestă. În timpul adolescenței, a mers împreună cu o parte dintre membrii familiei sale la Chicago, dar și la New York, unde a performat ca balerină în diverse spectacole, însă fără vreun succes ieșit din comun.

Cariera sa avea s-o ia din loc abia în 1896, dar asta numai cu ajutorul producătorului de film Augustin Daly, care o i-a recomandat un turneu prin Europa.

Ajunsă în capitala Marii Britanii, în fața unui public cult, dar și bogat, Isadora Duncan ajunge să bucure, pentru prima oară în viața ei, de succes. Așadar, este lesne de înțeles că a continuat turneul și în alte orașe europene importante ca Viena, Budapesta sau Berlin.

În 1904, ea deschide o școală de dans la Grünwald, în Germania, care se axează pe un nou stil de dans, în care interpreta muzică de Beethoven, dar și a altor compozitori clasici.

În 1914, deschide o a doua școală de dans la Paris, urmând ca în 1921 să facă același lucru la Moscova.

Isadora Duncan, dans modern istorie

Isadora Duncan

Cât privește viața sa privată, Isadora Duncan era orice dar nu tradițională. Despre ea se spune că era atee, bisexuală și că ar fi avut simpatii comuniste. A avut trei copii, toți dintre aceștia născuți în afara căsătoriei.

În autobiografia sa, ea a povestit că l-ar fi implorat pe sculptorul Romano Romanelli să întrețină relații sexuale cu ea pentru că voia încă un copil. A rămas, într-adevăr, însărcinată și a născut un băiat, însă copilul a murit la scurt timp după naștere.

Romano Romanelli este fiul lui Raffaello Romanelli, care a realizat grupul statuar „Zeul Peleșului”, statuile zeului Dansului și al zeului Neptun, grupul Apollo cu cele doua Minerve, Venus intrând în baie, de la Peleș, bustul regelui Carol I de la Castelul Pelișor, statuia lui Mihail Kogălniceanu și cea a lui Alexandru Ioan Cuza din Iași, Monumentul Unirii din Galați, Monumentul Eroilor Sanitari din București, dar și altele în Cimitirul Bellu.

Imediat după anul 1920, cariera sa a intrat în declin, astfel că a devenit victima necazurilor financiare. Nu a mai durat mult până când alcoolul să pună stăpânire pe ea, reușind să atragă atenția publicului mai degrabă prin acest aspect decât prin arta dansului.

moarte-stupida-isadora-duncan

Isadora Duncan – imagine de arhivă

Dispariția bizară a Isadorei Duncan

În data de 14 septembrie 1927, Isadora Duncan care atunci avea 50 de ani, se afla la Nisa, în Franța și s-ar fi urcat într-0 mașină decapotabilă deținută de Benoît Falchetto, un mecanic franco-italian.

La gât purta o eșarfă lungă, un cadou pe care îl primise de la prietena ei, Mary Desti.

Când a văzut-o că se pregătește de plecare, cea din urmă menționată ar fi sfătuit-o pe Isadora să se îmbrace cu o pelerină, întrucât vremea era rece, însă ea a refuzat, alegând să poarte numai eșarfa.

La urcarea în automobil, Isadora Duncan ar fi spus: „Adieu, mes amis. Je vais à la gloire!” (ro: „Adio, prieteni. Mă duc spre glorie!”).

Imediat ce mașina a pornit spre Promenade des Anglais, eșarfa de mătase purtată de Isadora Duncan în jurul gâtului a alunecat de pe umeri și s-a prins în butucul roții din spate al mașinii, moment la care automobilul s-a oprit brusc, iar eșarfa i-a rupt gâtul.

A fost dusă la spital, însă prea târziu, de vreme ce era deja decedată. Trupul IIsadorei a fost incinerat, întocmai dorinței acesteia.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele