Un nou caz de variola maimuței în România. Bilanțul ajunge la 47 de îmbolnăviri
Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns, miercuri, la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, arată un raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Majoritatea pacienților sunt bărbați tineri. Până acum, nu au fost înregistrate decese.
Cazuri confirmate de variola maimuței în România
Update 16 ianuarie, ora 14.04. Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România, la un bărbat de 34 de ani. El este din București. Ministerul Sănătății a anunțat că starea lui de sănătate este stabilă și că se află în izolare. Astfel, numărul cazurilor a ajuns la 47. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), 25 de persoane sunt vaccinate împotriva virusului.
Update 5 decembrie, ora 13.24. Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 34 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună, transmite Ministerul Sănătății. Bilanțul a ajuns la 46 de cazuri de variola maimuței.
Update 14 noiembrie, ora 11.20. Două noi cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în România, a transmis Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre 2 bărbaţi cu vârste de 21 de ani şi 30 de ani, din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Starea lor de sănătate este bună şi se află în izolare. 45 de persoane sunt infectate cu virusul până în prezent.
Update 31 octombrie, ora 15.29. Încă un caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Numărul total al celor infectați a ajuns la 43 de persoane, conform Ministerului Sănătății. Autoritățile spun că este vorba despre un bărbat cu vârstă de 35 de ani din Bucureşti, care se simte bine și se află în izolare.
Update 24 octombrie, ora 13.23. Un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat în România, transmite Ministerul Sănătăţii. Potrivit autorităților medicale, este vorba despre un bărbat în vârstă de 54 de ani, din Bucureşti. Starea lui de sănătate este bună şi se află în izolare, susțin oficialii din MS.
Până în prezent, în țara noastră au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 42 de pacienţi. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) dezvăluie că, în total, 10 persoane au fost vaccinate împotriva acestui virus.
Update 17 octombrie, ora 16.03. Încă un caz de variola maimuţei a fost confirmat în România.
Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 44 de ani, din Bucureşti, conform Ministerului Sănătății.
„Starea lui de sănătate este bună şi se află în izolare”, a precizat ministerul.
Până în prezent, există 41 de pacienţi în România care suferă de variola maimuței.
Update 29 septembrie, ora 15.40. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, joi, Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței.
Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă cu scopul identificării posibilităților de sprijin.
Ședința CNSU a avut loc după ce OMS a declarat, în data de 23.07.2022, focarul de variola maimuței o urgență de sănătate publică de interes internațional. Documentul de Hotărâre poate fi citit AICI.
Update 26 septembrie: Alte două cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România. Numărul total al infecțiilor ajunge la 40, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.
Doi bărbați cu vârste de 31 și 36 de ani, din București au fost confirmați cu virusul. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare, potrivit autorităților.
Update 19 septembrie: Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Bilanțul total ajunge la 38 de pacienți, a anunțat Ministerul Sănătății.
Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 41 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună.
Update 12 septembrie: Ministerul Sănătății a anunțat un no caz de variola maimuței.
„Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare”, a transmis, luni, Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.
Update 29 august: Încă două cazuri de variola maimuței au fost descoperite în România.
Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 21 și 35 de ani, din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare. Numărul total de cazuri a crescut la 36.
Update 22 august, ora 14.33. Încă două cazuri de îmbolnăviri cu variola maimuței au fost descoperite în ultimele două săptămâni.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, ambele persoane se află în stare bună și au fost plasate în izolare.
Numărul total de persoane infectate cu variola maimuţei în România este de 34, toate raportate la persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 51 de ani.
Update 8 august, ora 14.35. Nouă cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România, în ultima săptămână, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit medicului, toate îmbolnăvirile au fost înregistrate la bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani. Cei mai mulți pacienți sunt din Capitală, unul din Ilfov și unul din Cluj.
„Sunt în izolare, starea este bună, nu sunt probleme. Fiind relativ tineri, probabil că reacționeaza bine și nu sunt probleme legate de vreo evoluție care să le pună viața în pericol”, a transmis Rafila.
Numărul total al cazurilor în țara noastră a ajuns la 30.
Update 29 iulie, ora 15.54. Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Din primele informații, starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la domiciliu.
Până în prezent, în România sunt diagnosticați cu variola maimuței 21 de pacienți.
Update 19 iulie, ora 15.49. Încă un caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Pacientul este un bărbat (22 de ani) din București, care se află în izolare la spital. Bilanțul îmbolnăvirilor urcă la 19.
Update 15 iulie, ora 16.42. Alte două noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate de Ministerul Sănătății în România. Este vorba despre doi bărbați din județele Ilfov și Cluj, de 30, respectiv 32 de ani. Starea lor de sănătate este bună și sunt izolați în spital. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor urcă la 18.
Update 14 iulie, ora 11.56. Încă un nou caz de variola maimuței în România. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani, din București. Acesta se află internat, starea lui de sănătate fiind bună. Ministerul Sănătății a declanșat ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest moment, în țara noastră au fost diagnosticați cu variola maimuței 16 pacienți.
Update 13 iulie, ora 11.28. Ministerul Sănătății a anunțat un nou caz de variola maimuței în România, numărul total ajungând, miercuri, la 15 persoane. Este vorba despre un bărbat de 38 de ani, din județul Argeș.
„Simptomele au apărut pe data de 8 iulie. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală, iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței”, spune MS.
Update 7 iulie, ora 17.57. Încă trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România. Este vorba despre trei bărbați, doi dintre ei cu vârsta de 38 de ani și unul de 32 de ani, din București și județul Timiș. Starea lor de sănătate este bună și se află acum în izolare (doi pacienți la domiciliu și unul în spital). Până în acest moment, în țara noastră au fost depistate cu variola maimuței 14 persoane, fără decese.
Update 1 iulie – 4.200 de cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în Europa, potrivit datelor centralizare de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC). Numărul infectărilor a depășit 1.000 de cazuri în Marea Britanie, iar în Germania peste 800.
În România, există până acum 11 cazuri.
Update 29 iunie – Încă două cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, conform autorităților.
Cei doi pacienți sunt bărbați cu vârste de 25 de ani și 42 de ani, ambii din București. Amândoi au o stare de sănătate bună și se află în izolare la domiciliu.
Unul dintre bărbați este contact direct cu un alt pacient diagnosticat cu variola maimuței.
Update 28 iunie: Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România.
„Este vorba despre trei bărbați cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani. Toți sunt din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu). Anchetele epidemiologice se desfășoară pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest moment, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 9 pacienți”, anunță Ministerul Sănătății.
Update 16 iunie – Un nou caz de variola maimuței a fost descoperit în România. Este cel de-al patrulea caz și se pare că persoana este un contact al primului pacient diagnosticat cu variola maimuței la noi în țară.
„Este vorba de un bărbat de 36 de an, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat ieri la un spital din București. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a transmis Ministerul Sănătății.
Citește și: Dosar penal, după primul caz de variola maimuței din România. Ce s-a întâmplat
Update 15 iunie – Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, anunță miercuri Ministerul Sănătății.
„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a precizat ministerul, spunând că persoana nu are istoric de călătorie.
Update 14 iunie – Al doilea caz de variola maimuței în România a fost descoperit la un bărbat de 32 de ani, care s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat infectarea cu variola maimuței.
Starea bărbatului este una bună, însă acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.
„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente.
Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, transmite Ministerul Sănătății.
Update 1 iunie, ora 22.40. Ungaria a anunțat primul caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani, a declarat medicul Cecilia Muller, pentru agenţia de presă de stat MTI. Acum, autorităţile sanitare ungare investighează dacă pacientul a călătorit în străinătate recent.
Infecția nu se răspândeşte la fel de ușor ca noul coronavirus, doar prin contact apropiat, a explicat doctorul Cecilia Muller. Variola maimuței persistă între două şi patru săptămâni şi se poate răspândi mai uşor la persoanele imunocompromise şi la femeile însărcinate, a precizat Muller.
Update 1 iunie, ora 17.45. Peste 20 de ţări, unde variola maimuţei nu este endemică, au raportat focare. Sunt peste 300 de infecţii confirmate sau suspectate, mai ales în Europa. Doar Italia a înregistrat 20 de cazuri de variola maimuţei şi numărul continuă să crească în zilele următoare, a anunțat ministrul adjunct al Sănătăţii, Pierpaolo Sileri.
Știrea inițială: După pandemia de coronavirus, omenirea se confruntă cu o nouă alertă sanitară: variola maimuței. Primul caz a fost confirmat la o persoană care s-a întors în Marea Britanie din Nigeria, unde boala este endemică. De atunci, specialiștii în sănătate monitorizează infecția.
19 state în care infecția este neobişnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, a indicat ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară. Potrivit agenției, „majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”.
Pe lângă cele 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei state concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie (aici au fost observate primele cazuri neobişnuite la începutul lunii mai – 71), Spania (51) şi Portugalia ( 37), relatează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
Europa are cele mai multe îmbolnăviri
Europa are majoritatea cazurilor (191), dintre care 118 sunt în statele membre UE. Canada (15), SUA (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase țări din afara bătrânului continent care au cazuri considerate confirmate. Trebuie menționat că pacienții suspectați că au variola maimuței nu sunt luați în considerare în bilanţ.
Virusul se răspândește galopant
Numărul total de cazuri depistate de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenţia cu sediul la Stockholm a anunţat 38 de îmbolnăviri. Luni, în prima sa evaluare a riscurilor, Centrul a considerat, totuşi, că probabilitatea de contagiune în populaţie era „foarte scăzută”, dar că, pe de altă parte, este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.
În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat o situaţie „atipică”. Totuși, OMS consideră că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni.
Simptome variola maimuțelor
Infecția, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patru decenii, este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Centrală. Boala debutează cu febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţei, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin imunizarea cu ser împotriva variolei, a explicat OMS.