”Benny Hill de România” era să fie îngropat de partid: exmatriculat din facultate și făcut strungar, Marian Hudac a învins sistemul

ACTUALITATE
”Benny Hill de România” era să fie îngropat de partid: exmatriculat din facultate și făcut strungar, Marian Hudac a învins sistemul
16 mai 2023 | 20:01

Marian Hudac a fost un cunoscut actor român de comedie și, de-a lungul vieții sale, i-a bucurat pe mulți cu umorul și talentul său actoricesc.

marian-hudac-actor-obligat-strungar-poveste

Marian Hudac – imagine de arhivă

Marian Hudac

Marian Hudac a fost, la un moment dat, asemănat cu actorul englez de comedie, Benny Hill. În timpul carierei sale, el a colaborat cu o sumedenie de alți artiști români de renume, după cum vei afla din cele ce urmează.

S-a născut în data de 20 septembrie 1934 și, în 1952, era admis la Institutul de Teatru și Cinematografie din Capitală, dar a fost rapid eliminat din cauza dosarului său, având în familie pe cineva ce nu agrease regimul comunist.

Pe cale de consecință, s-a văzut nevoit să se angajeze într-o uzină, iar după încheierea stagiului militar și-a continuat „cariera” de strungar.

Totuși, nu s-a dat bătut, încercând să reintre la teatru, absolvind instituția în anul 1961, la o distanță de 9 ani după ce o începuse.

„Am dat examenul de admitere la institut, secţia de cinematografie, în 1952. Poeziile le-am spus fără să fiu emoţionat. Am fost admis. În prima zi de facultate mi s-au restituit însă actele – ele avuseseră mai puţin noroc decât mine, nu fuseseră admise”, a declarat, la un moment dat, Marian Hudac.

I-a cunoscut pe Dem Rădulescu, Sanda Manu și Alex Lungu, iar cu cel dintâi avea, ani mai târziu, să împartă scena în cadrul mai multor sketch-uri de televiziune de tipul „Revelion”, printre multe altele.

Ba mai mult decât atât, a jucat și în filme, mai de cu seamă în Răpirea Fecioarelor, în anul 1968, Tufă de Veneția, în anul 1976, Grăbește-te încet, în anul 1981, Invisible: The Chronicles of Benjamin Knight, dar și în multe producții de televiziune.

„În anul 1961, ieșeau pe porțile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică o mulțime de tineri absolvenți, din care nu puțini au devenit mândri ai teatrului și ecranului românesc.

Aleg doar câteva nume, căci lista este destul de lungă: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Dorina Lazăr, Traian Stănescu, Melania Ursu, Jorj Voicu, Ștefan Tapalagă și încă mulți alții.

Printre cei mai cunoscutți se numără și actorul Marian Hudac, care face obiectul portretului de astăzi. Din păcate, unii dintre aceștia nu mai pot culege acum aplauzele publicului” – așa îl descria Octavian Sava pe acesta.

marian-hudac-actor-obligat-strungar-poveste

Marian Hudac – imagine de arhivă

Marian Hudac

Conform cunoscuților săi, Marian Hudac nu numai că deborda de talent, ci insufla bunătate pură. „În am în fața mea pe Marian, cu privirea aceea blajină, plină de candoare, câteodată mirată în fața minunilor lumii.

Când mima supărarea, i se rotunjeau obrajii, iar întreaga lui înfățișare părea a unui copil mare, bosumflat, dar naiv. Personal, nu am lucrat mult cu el, dar s-a întâmplat ca, împreună cu Dan Mihăescu și Grigore Popp, să scriem un sketch care îl avea ca personaj principal pe crudul rege Henric al VIII-lea al Angliei.

În orice caz, Marian semăna mai mult cu portretul monarhului imortalizat de Holbein, decât Jonathan Rhys Meyers, interpretul din serialul Dinastia Tudorilor.

Cu deosebire de alți actori care, mai ales la televiziune, hanar nu au despre personajul pe care urmează să-l interpreteze, spre surprinderea mea, Marian știa nu numai numele celor șapte neveste ale lui Henric, dar cunoștea cu amănunțime biografia eroului, toate faptele sale memorabile, ceea ce aducea dovada unor lecturi profunde și o seriozitate profesională deosebită”, a mai spus, de asemenea, Octavian Sava, în cadrul aceluiși set de declarații.

Marian Hudac s-a stins în data de 29 ianuarie 1996, la vârsta de numai 61 de ani, dar a rămas în memoria colectivă a românilor drept unul dintre cei mai apreciați, talentați și plini de personalitate actori români.

În cele ce urmează, poți urmări o scenetă interpretată de Marian Hudac, împreună cu la fel de regretatul Dem Rădulescu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele