30 mai 2023 | 15:25

Beneficiile ascunse ale ciocolatei, sub reflector: cum te ajută la memorie, care “parte”

ACTUALITATE
Beneficiile ascunse ale ciocolatei, sub reflector: cum te ajută la memorie, care “parte”

Dacă dieta ta este săracă în flavanoli – compuși antioxidanți găsiți în alimente precum ceaiul verde, mere, fructe de pădure și cacao – adăugarea a 500 de miligrame pe zi la dietă poate încetini și poate îmbunătăți declinul mental legat de vârstă, potrivit unui nou studiu.

Declinul mental legat de vârstă este de obicei subtil. Afecțiunea afectează viteza de gândire și capacitatea de a menține atenția și provoacă probleme cu găsirea cuvintelor și nu trebuie confundată cu boala Alzheimer și alte demențe, spun experții.

„Adulții în vârstă care consumau niveluri mai scăzute de flavanoli din alimente au obținut rezultate mai puțin bune la testele de memorie hipocampală decât persoanele care consumă niveluri mai mari”, a spus dr. Ian Johnson, Institutul Quadram din Norwich, un centru de cercetare în domeniul alimentației și sănătății în Regatul Unit.

Când aceleași persoane au primit zilnic suplimente cu flavanoli derivați din cacao, totuși, performanța lor la un test de reamintire a cuvintelor legat de vârstă s-a îmbunătățit, a spus Johnson într-un comunicat. El nu a fost implicat în studiu, care a fost publicat în jurnalul PNAS Neuroscience.

Totuși, orice impact asupra memoriei a fost modest, „și limitat la acele persoane cu o dietă de calitate inferioară la începutul studiului”, a spus dr. Davide Bruno, Universitatea Liverpool John Moores din Marea Britanie.

Ce sunt flavanolii?

Flavanolii, numiți și flavan-3-oli, sunt compuși care ajută la conferirea fructelor și legumelor culorilor lor strălucitoare. Fiecare plantă poate conține mai mult de un tip de flavanol, precum și micronutrienți necesari care se completează reciproc. Acesta este motivul principal pentru care mulți nutriționiști recomandă „să mănânci curcubeul” pentru a obține cele mai multe beneficii.

Toți flavanolii sunt bioactivi, compuși naturali care afectează procesele din organism. Academia de Nutriție și Dietetică a recomandat în 2022 un aport zilnic de 400 până la 600 de miligrame de flavanoli. Asociația a citat studii care au arătat că compușii pot reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet.

Spre deosebire de carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine, minerale și apă, flavanolii nu sunt necesari pentru a supraviețui. Dar, la fel ca fibrele, ele sunt esențiale pentru o sănătate bună, a spus coautorul studiului Gunter Kuhnle, profesor de științe alimentare și nutriționale la Universitatea Reading din Marea Britanie.

„Fibrele nu sunt esențiale pentru supraviețuire”, a spus el, dar „este foarte important ca oamenii să consume cantități suficiente de fibre pentru a avea o sănătate cardiovasculară bună și pentru a se proteja împotriva cancerului”.

Descoperirile studiului despre flavanoli, a spus Kuhnle, ar putea fi „primul indiciu că exact același lucru ar putea fi adevărat aici”.

Consumul de ciocolată nu va funcționa

În ciuda faptului că studiul a testat 500 de miligrame de flavanoli derivați din cacao, asta nu înseamnă că poți obține rezultate similare consumând 500 de miligrame de ciocolată.

„Ceea ce cu adevărat nu conține multe flavonoide sunt ciocolata”, a spus Kuhnle.

Pentru ca cercetătorii să extragă cât mai multe flavonoide din cacao, extracția procesată a fost intens „optimizată” în laborator, a explicat Kuhnle.

„Cel mai bun mod de a atinge 500 de miligrame pe zi este să consumi o gamă largă de alimente diferite care conțin flavanoli”, a spus el.

Multe alimente conțin destui flavanoli pentru a atinge acel nivel zilnic, a spus Kuhnle, inclusiv fructe de pădure, mere, struguri, nectarine și pere. Ceaiul verde este o sursă excelentă, dar numai dacă îl bei.

„Este adevărat pentru ceaiulul verde, nu despre extractul de ceai verde”, a subliniat el. „Cantitățile extreme de extract de ceai verde pot cauza probleme. Oamenii se gândesc: „Oh, dacă sunt pe x, este în regulă, de două ori cantitatea de x este mai bună și de 10 ori este chiar mai bună”.

„Acesta este un motiv pentru a fi întotdeauna precaut cu privire la suplimente: este incredibil de ușor să crești cantitățile dincolo de ceea ce este sensibil și dincolo de ceea ce este util”, a spus Kuhnle.

În plus, când a venit vorba de optimizarea nivelurilor de flavanoli, „nu a existat niciun avantaj în a depăși aceste 500 de miligrame și este realizabil prin dietă, deci nu este nevoie să mergem la suplimente”, a spus Kuhnle.

Opinii mixte

Noua cercetare este o subsidiară a unui studiu mult mai amplu din martie 2022, pe peste 21.000 de adulți cu vârsta peste 60 de ani, numit Studiul privind Rezultatele Multivitaminelor și Suplimentelor de Cacao, sau COSMOS in engleză.

În noul studiu, 3.562 de adulți au fost împărțiți în două grupuri – o parte a luat zilnic un placebo, timp de trei ani. Celălalt a luat zilnic o pastilă de 500 de miligrame plină cu flavanoli extrași din cacao, inclusiv 80 de miligrame de epicatechină, un flavonoid studiat de mult pentru efectele sale pozitive asupra forței musculare și a fluxului sanguin în creier.

Peste 1.300 dintre participanții la studiu au fost supuși testelor de urină la începutul studiului pentru a determina nivelurile de flavanoli din sistemul lor.

Toți participanții au fost testați pentru a se stabili nivelul cognitiv, în care li s-a cerut să învețe 20 de cuvinte pe un program de calculator. Participanții la cercetare au avut trei secunde pentru a studia fiecare cuvânt înainte să apară următorul. Imediat după, participanții au fost rugați să tasteze toate cuvintele pe care și le-au amintit. Testul a fost repetat în fiecare an pe durata studiului de trei ani.

La sfârșitul primului an, persoanele din studiu care au luat zilnic pastila de 500 de miligrame și care au testat în nivelul inferior de flavanoli și-au „normalizat” nivelurile de flavanoli, a spus coautorul studiului, dr. Scott Small, profesor de neurologie și director al Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer de la Universitatea Columbia din New York.

La acești oameni, flavanolii, de asemenea, le-au „restabilit” declinul mental legat de vârstă la niveluri similare celor care „aveau flavanoli mari la momentul inițial”, a spus el.

Unii experți au interpretat în mod diferit rezultatele studiului.

„Studiul nu reușește să ofere dovezi despre utilitatea creșterii aportului de flavanol”, a spus David Curtis, profesor onorific la Institutul de Genetică de la University College London, care nu a fost implicat în studiu.

„Chiar și în grupul care a avut inițial un consum scăzut de flavanol, cei care au luat un supliment de flavanol ani de zile au avut aproximativ aceeași funcție de memorie ca și cei care au luat placebo și orice diferență a fost în limitele așteptărilor întâmplătoare”, a spus Curtis într-un comunicat.

Datele studiului au arătat că, până la un an, trei persoane care au avut cele mai scăzute niveluri de flavanoli la începutul studiului și apoi au luat suplimentul de cacao și-au amintit 7,94 cuvinte din 20, comparativ cu 7,63 în grupul placebo, o diferență de aproximativ o pătrime dintr-un cuvânt.

Această mică diferență nu a fost semnificativă, a spus dr. Jeffrey Linder, șeful de medicină internă generală la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago.

„În cadrul grupului cu o dietă cu calitate scăzută, a existat o tendință semnificativă de creștere a reamintirii cuvintelor în grupul cu flavanol în comparație cu grupul placebo, dar nu au existat diferențe semnificative în fiecare an”, a spus Linder, care nu a fost implicat în studiu.

De fapt, majoritatea participanților la studiu nu au arătat niciun beneficiu semnificativ statistic în memorie de la administrarea suplimentului de cacao, ceea ce înseamnă că studiul „nu a reușit” să obțină rezultatul dorit, a spus Tara Spires-Jones, profesor de neurodegenerare și director adjunct al studiului. Centrul pentru Discovery Brain Sciences de la Universitatea din Edinburgh din Scoția, care nu a fost implicat în cercetare.

„Cu alte cuvinte, nu există dovezi că o dietă bogată în flavanoli protejează de pierderea memoriei”, a spus Naveed Sattar, profesor de sănătate cardiovasculară și metabolică la Universitatea din Glasgow din Scoția.

„Oamenii nu ar trebui să se grăbească la astfel de băuturi sau diete, ci mai degrabă să continue să facă lucrurile care știm că 100% le protejează împotriva multor boli – să mănânce mai bine (și mai puține calorii dacă sunt supraponderali), să meargă puțin mai mult și să doarmă bine și să aibă factorii de risc tradiționali testați”, a spus Sattar, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetări despre flavanoli

Small, neurologul de la Universitatea Columbia, a studiat flavanolii ani de zile și a fost coautor al unui studiu din 2014 care a analizat scanările creierului a 37 de voluntari sănătoși care au luat 900 de miligrame de flavanoli de cacao timp de trei luni. El și colegii săi au constatat creșterea fluxului de sânge în girusul dentat, o parte a complexului hipocampus din creier, precum și o îmbunătățire semnificativă a memoriei.

„Acești flavanoli dietetici… doar îmbunătățesc memoria”, a spus Small. „Se pare că se concentrează pe memoria dependentă de hipocamp. Hipocampul este un sistem care seamănă cu funcția „click save” de pe computerele noastre.”

Small și colegii săi au repetat analiza pe 211 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani care au luat diferite niveluri de flavonoide din extract de cacao timp de trei luni. Persoanele care au luat cele mai ridicate niveluri de flavanoli și-au îmbunătățit performanța la unul dintre cele trei teste ale funcției cognitive, conform studiului din februarie 2021. Cu toate acestea, scanările creierului unui subset al grupului nu au găsit nicio creștere directă a fluxului sanguin în regiunea hipocampului.

Alți cercetători au descoperit, de asemenea, că flavanolii au un beneficiu cognitiv, deși mic. Un studiu din februarie a constatat că scorurile cognitive ale persoanelor care au mâncat cei mai mulți flavanoli au scăzut mai lent pe deceniu decât cei care au mâncat mai puțini – dar diferența a fost foarte mică.

Un studiu din noiembrie 2020 a investigat de ce și a descoperit că flavanolii de cacao par să mărească fluxul de sânge către cortexul cerebral, partea a creierului responsabilă cu luarea deciziilor.

„Nu știm încă cu siguranță dacă flavanolii influențează în mod specific riscul de afecțiuni precum demența”, a spus dr. Rosa Sancho, șeful de cercetare la Alzheimer’s Research UK la Cambridge, într-o declarație.

„Știm că lucruri precum menținerea mentală ascuțită, menținerea conexiunii sociale și menținerea inimii noastre sănătoase – inclusiv printr-o dietă echilibrată – sunt importante pentru a avea grijă de sănătatea creierului nostru pe termen lung”, a spus Sancho, care nu a fost implicat în studiu.