24 ian. 2023 | 15:51

Bărbatul care a ajuns exponat de muzeu. De ce i-a fost frică, n-a scăpat: „Uriașului Irlandez” a stat expus de mai bine de 200 de ani

ACTUALITATE
Bărbatul care a ajuns exponat de muzeu. De ce i-a fost frică, n-a scăpat: „Uriașului Irlandez” a stat expus de mai bine de 200 de ani

Muzeul britanic va scoate din colecția sa cel mai faimos exponat, scheletul unui bărbat din secolul al XVIII-lea, cunoscut drept „Uriașul Irlandez”.

Muzeul Hunterian găzduiește o colecție impresionantă de specimene anatomice la Colegiul Regal de Chirurgie din Londra.

Stă închis timp de cinci ani din pricina unor lucrări de renovare, însă la redeschidere, în martie, colecția de 3.000 de obiecte și specimene expuse nu va mai include scheletul lui Charles Byrne.

uriasul-irlandez

„Uriașul Irlandez” – exponat la Muzeul Hunterian

„Uriașul Irlandez”, vânat post-mortem de pasionații de curiozități

Byrne a suferit de tumoare benignă a glandei pituitare. Ca urmare, corpul lui a produs prea mulți hormoni de creștere, provocând o afecțiune cunoscută popular sub numele de gigantism: ceea ce înseamnă că oasele lui au crescut mult mai mult decât era normal, ajungând să aibă mai bine de 2,2 metri în înălțime.

În ultima etapă a vieții sale, Byrne și-a câștigat existența expunându-se drept „Urialul Irlandez”. A murit în 1783, iar înainte să moară a declarat că ar vrea să fie îngropat pe mare, pentru a preveni expunerea sa într-un muzeu.

Cu toate acestea, fondatorul muzeului, chirurgul și anatomistul John Hunter i-a plătit pe prietenii lui Byrne să-i predea corpul, iar trei ani mai târziu a expus scheletul în muzeul său, aflat atunci în Piața Leicester din Londra.

uriasul-irlandez

„Uriașul Irlandez” – desen

Ce va lua locul scheletului din muzeu

Portretul său va fi  expus acum în noul muzeu renovat pentru prima dată în mai bine de 200 de ani, în locul scheletului.

Într-o declarație de presă, muzeul a confirmat decizia de a scoate scheletul lui Byrne din colecție, care include și instrumente chirurgicale sau modele și materiale de arhivă care urmăresc istoria intervenției chirurgicale, din cele mai vechi timpuri până la cele mai recente operații asistate.

„În perioada cât muzeul a stat închis, Consiliul de administrație al Colecției Hunterian a discutat despre sensibilitățile și punctele de vedere diferite legate de afișarea și păstrarea scheletului lui Charles Byrne. Administratorii au fost de acord că scheletul lui Charles Byrne nu va mai fi afișat în Muzeul Hunterian reamenajat, dar va fi în continuare disponibil pentru cercetări medicale”, se mai arată în respectiva declarație de presă.

În 2011, eticianul Len Doyal și avocatul Thomas Muinzer au publicat împreună o lucrare pe această temă în British Medical Journal, în care pledau pentru îndepărtarea scheletului lui Byrne din muzeu.

Ei au scris: „Byrne a fost cuprins de teamă și a avut dreptate. Hunter a apelat la hoți de morminte pentru a face rost de cadavre. Din cauza reputației lui Hunter de a colecta specimene neobișnuite pentru muzeul său privat, Byrne era îngrijorat că acesta își dorea cadavrul”.

uriasul-irlandez

„Uriașul Irlandez” – exponat la muzeul Hunterian

Byrne n-a avut dușmani, dar nici prietenii nu l-au ajutat

„Byrne le-a spus prietenilor că, acă atunci când va muri, trupul lui ar trebui să fie sigilat într-un sicriu de plumb și îngropat pe mare. Când a aflat, Hunter a reușit să-l mituiască pe unul dintre bărbați”, au mai spus aceștia.

Într-o declarație mai detaliată, publicată de muzeu, administratorii au dat mai multe informații referitoare la decizia lor:

„John Hunter (1728-1793) și alți anatomiști și chirurgi din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au achiziționat multe exemplare în moduri pe care nu le-am considera etice astăzi, astfel că suntem dispuși să revizuim ceea ce se află în muzeu, ca exponat, în acest moment”.

Un nou program, numit Hunterian Provocations urmează să înceapă în această toamnă pentru a promova noi cercetări și pentru a explora problemele legate de expunerea rămășițelor umane și achiziționarea de exemplare în timpul expansiunii coloniale britanice.

Așadar, după cum se poate observa, de ce i-a fost frică lui Byrne, de asta nu a scăpat. Cu toate astea, situația sa va fi remediată, chiar dacă nu neaparat așa cum ar trebui și, mai ales, un pic cam târziu.

uriasul-irlandez-schelet-om-expozitie

„Uriașul Irlandez” – desen

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele