07 aug. 2023 | 12:51

Bani de la stat, ceruți de apicultorii români ca să-și salveze afacerile. ”România, în coada clasamentului european privind consumul de miere”

ACTUALITATE
Bani de la stat, ceruți de apicultorii români ca să-și salveze afacerile. ”România, în coada clasamentului european privind consumul de miere”

Apicultorii români cer bani de la stat ca să-și salveze afacerile, în contextul în care acestea au fost afectate de mai mulți factori, precum fenomenele meteo extreme, lipsa resurselor financiare, consumul scăzut de miere de albine şi importurile masive.

Ce ajutor cer apicultorii români de la stat

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) cere acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi. Apicultorii fac această solicitare mai ales că anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) avea în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

”În ultimii ani, producţiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din producţia medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depăşeşte 48-50% din producţia medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că preţurile de achiziţie sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina şi alte ţări extracomunitare ne omoară.

Stăm şi cu bruma de miere pe care o avem în stoc şi nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii şi lipsa susţinerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă şi de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a declarat preşedintele asociaţiei, Ioan Fetea.

”Am avut mortalităţi iarna trecută, am avut secetă în acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicolă şi de acum până la iernare trebuie să dăm mâncare din pungă, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depăşesc 150-200 lei/familia pe albine, adică în jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt mulţi profesionişti care nu mai reuşesc să supravieţuiască.”, a precizat el.

Problemă fără precedent în ultimii 50 de ani

Acesta a precizat că anul trecut a apărut o problemă fără precedent în ultimii 50 de ani în apicultura românească şi anume lipsa cererii de miere de albine pentru export, precum şi scăderea consumului intern de miere.

”Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă.

Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a mai spus președintele ACA.

Acesta a reclamat faptul că programul ”Mierea în școli” nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, în ciuda faptului că România se află în coada clasamentului european în ceea ce privește consumul de miere pe cap de locuitor.

Statisticile arată că în România se consumă doar 550 de grame de miere de albine pe locuitor. Adică de trei – patru ori mai puțin în comparație cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.

În anii trecuţi, producţia de miere a României era, în medie, de 22.000 de tone de miere de albine anual, ţara noastră clasându-se pe locul al patrulea în Europa. În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.