28 aug. 2023 | 14:48

Descoprire uimitoare despre bacteriile care provoacă acnee. Cum te ajută, de fapt

ACTUALITATE
Descoprire uimitoare despre bacteriile care provoacă acnee. Cum te ajută, de fapt

Pielea este cel mai mare organ al corpului și joacă un rol crucial ca prima linie de apărare împotriva patogenilor și insultelor din mediu extern. Aceasta oferă funcții importante precum reglarea temperaturii și menținerea umidității. Și în ciuda ideii greșite că lipidele afectează pielea prin crearea de luciu gras și acnee, ele joacă de fapt un rol vital în menținerea barierei pielii.

Bacteriile care cauzeză acnee joacă un rol foarte important pentru o piele sănătoasă

Lipidele – compuși organici care includ grăsimi, uleiuri, ceruri și alte tipuri de molecule – sunt componente esențiale ale stratului cel mai extern al pielii. Modificările compoziției lipidice ale pielii pot perturba capacitatea sa de a funcționa ca o barieră de protecție, conducând la o serie de boli ale pielii, inclusiv eczeme și psoriazis.

Pielea umană este colonizată de mii de specii de bacterii. Una dintre cele mai comune microorganisme de pe piele, Cutibacterium acnes, sau C. acnes, este bine cunoscută pentru potențialul său de a provoca acnee, însă efectele sale mai largi asupra sănătății pielii sunt mai puțin înțelese.

Un cercetător m descoperit că C. acnes determină anumite celule ale pielii să crească semnificativ producția de lipide importante pentru menținerea barierei pielii.

Bacteriile pielii și sinteza lipidelor

Pentru a determina rolul pe care bacteriile îl joacă în producția de lipide, cheratinocitele, celulele care alcătuiesc epiderma, au fost expuse la diferite bacterii prezente în mod natural pe piele și am analizat schimbările în compoziția lipidică.

Dintre bacteriile comune ale pielii, doar C. acnes a declanșat o creștere a producției de lipide în aceste celule. Mai specific, s-a escoperit o creștere de trei ori a lipidelor totale, inclusiv ceramide, colesterol, acizi grași liberi și în special trigliceride. Fiecare dintre aceste tipuri de lipide sunt esențiale pentru menținerea barierei pielii, pentru a bloca umiditatea și pentru a proteja împotriva daunelor. Aceste descoperiri sugerează că C. acnes joacă un rol distinct în reglarea lipidică a pielii, scrie sciencealert.

C. acnes induce această creștere a producției de lipide prin producerea unui tip de acid gras cu catenă scurtă numit acid propionic. Acidul propionic creează un mediu acid al pielii care aduce numeroase beneficii, inclusiv limitarea creșterii patogenilor, reducerea infecțiilor stafilococice și contribuția la efectele antiinflamatorii în intestin.

Descoperirile evidențiază rolul semnificativ pe care o bacterie comună a pielii și produsele chimice rezultate din activitatea sa joacă în modelarea compoziției lipidice a pielii.

Cercetarea ugerează că acidul propionic provenit de la C. acnes are efecte multiple avantajoase asupra barierei pielii. De exemplu, prin creșterea conținutului de lipide în celulele pielii, acidul propionic a redus pierderea de apă prin piele.