24 feb. 2023 | 19:44

România intervine după anexarea „neoficială” a Transnistriei de către Rusia. Mesaj de ultim moment pentru Putin

ULTIMA ORĂ
România intervine după anexarea „neoficială” a Transnistriei de către Rusia. Mesaj de ultim moment pentru Putin

Ministerul rus de Externe a emis, vineri, un comunicat în care condamnă așa-zisa concentrare de forțe militare ucrainene la granița cu Transnistria, avertizând că va folosi orice mijloace pentru a apăra republica separatistă, despre care spune că este echivalentă cu teritoriul Federației Ruse.

Mesajul periculos al Moscovei pentru Occident și Ucraina

Update 24 februarie, ora 19.40. Ministerul român de Externe condamnă alegațiile lipsite de fundament din comunicatul Moscovei privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și retorica amenințătoare utilizată.

„Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova”, a spus MAE.

Autoritățile române fac apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a Republicii Moldova.

Update 24 februarie, ora 19.02. Ministerul de Externe de la Chișinău a transmis că declarațiile Moscovei potrivit cărora Transnistria este teritoriu rus sunt „provocatoare”.

„Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului. Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă. Reiterăm poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional. În acest context considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, a reacționat MAE din Moldova.

Știrea inițială: „Legat de acumularea semnificativă de personal și echipament militar ucrainean în apropiere de granița dintre Ucraina și Transnistria, așa cum au fost constatate de Ministerul Apărării din Federația rusă, desfăsurarea de artilerie pusă în poziție de tragere, ca și numărul crescut la un nivel fără precedent de zboruri ale dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm SUA, NATO și pe acoliții lor ucraineni să nu întreprindă acțiuni aventuroase. Susținem cu putere soluționarea oricărui subiect prin mijloace politice și diplomatice.

În același timp, să nu aibă nimeni nicio îndoială că Armata Federației Ruse va răspunde la provocările regimului de la Kiev, dacă va avea loc orice fel de acțiune, și vom asigura protecția compatrioților noștri din Transnistria. Orice acțiune care va fi un pericol la adresa lor va fi considerată, în conformitate cu legile internaționale, ca un atac la adresa Federației Ruse”, a transmis MAE de la Moscova.

Ministerul Apărării de la Chișinău a reacționat

Tot astăzi, Ministerul Apărării de la Chişinău a dat asigurări că „nu există ameninţări directe la adresa securităţii militare a statului”, după ce Moscova a acuzat iar Ucraina că pregăteşte o „invazie” în Transnistria, afirmând că orice ameninţare la adresa soldaţilor ruşi de acolo va declanşa o ripostă militară „adecvată” din partea Kremlinului.

Autoritățile moldovene au venit cu precizări referitoare la „informaţiile care circulă în spaţiul online privind eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea din stânga Nistrului”, anunțând că monitorizează „toate evenimentele, acţiunile şi schimbările care au loc în regiune şi pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”.

„Menţionăm că, în prezent, nu există ameninţări directe la adresa securităţii militare a statului. Ministerul (n.r. – Apărării) conlucrează cu toate celelalte autorităţi de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menţinem pacea şi stabilitatea în ţară, astfel încât cetăţenii noştri să fie în siguranţă”, a subliniat Rep. Moldova.