Avertismentul îngrijorător al oamenilor de știință: Gaura din stratul de ozon nu se reface. Cum ne afectează
La urma urmei, gaura din stratul de ozon nu se reface, susține un nou studiu. Povestea recuperării găurii de ozon a fost confruntată cu o analiză nouă, mai puțin promițătoare.
Gaura din stratul de ozon nu arată bine
Noile cercetări au indicat că gaura din stratul de ozon a fost remarcabil de imensă și de lungă durată în ultimii patru ani, sugerând că ar putea să nu fie pe cale de recuperare în următoarele decenii, așa cum s-a sperat anterior.
Pe de altă parte, anumiți cercetători din domeniu nu sunt convinși de studiu și cred că recuperarea găurii din stratul de ozon arată încă promițătoare, în ciuda a câteva viziuni nefericite din ultimii ani.
În noul studiu, totuși, oamenii de știință de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au efectuat o analiză a tendințelor privind fluctuațiile zilnice și lunare ale găurii de ozon între 2004 și 2022, concluzionand că gaura a fost „remarcabil de masivă” în ultimii patru ani și acum conține mult mai puțin gaz de ozon în centrul ei, comparativ cu acum 19 ani.
„Aceasta înseamnă că gaura nu este doar mai mare ca suprafață, ci și mai adâncă în cea mai mare parte a primăverii”, a declarat Hannah Kessenich, autor principal al studiului și doctorand în cadrul Departamentului de Fizică al Universității din Otago, într-un comunicat.
Vezi și: Ce s-a întâmplat cu gaura de dimensiuni record din stratul de ozon
Vezi și: Stratul de ozon se va recupera complet până în 2066, dacă progresul actual continuă: care e soluția
Ce spun cercetătorii
Ca referință, stratul de ozon este o regiune a stratosferei între 15 și 30 de kilometri (9,3 până la 18,6 mile) deasupra suprafeței Pământului, care are o concentrație mai mare de ozon gazos în comparație cu alte părți ale atmosferei. Acționează ca un scut invizibil pentru planeta noastră, absorbind o mare parte din razele ultraviolete dăunătoare ale Soarelui.
În anii 1970 și 1980, oamenii de știință au descoperit o gaură în stratul de ozon deasupra Antarcticii, stârnind una dintre cele mai mari îngrijorări de mediu din ultima vreme. S-a constatat că stratul era uzat de clorofluorocarburi (CFC), substanțe chimice produse de om, utilizate ca agenți frigorifici și solvenți, care pot acționa ca substanțe care epuizează stratul de ozon după ce sunt aruncate în stratosferă.
Gaura de ozon de la Polul Sud este în mod constant într-o stare de mișcare și flux, crescând și micșorându-se, în ton cu anotimpurile. Gaura de ozon crește în dimensiune din august până în octombrie, când emisfera sudică intră în primăvară și temperaturile încep să crească. Continuă să crească până la jumătatea lunii octombrie, când temperaturile se încălzesc într-o asemenea măsură încât vortexul polar se slăbește și, în cele din urmă, se descompune.