Avertismentul ING Bank pentru toți românii. Ce se întâmplă cu banii din bancă, cu dobânzile și inflația
Banca Națională a României se pregătește să anunțe astăzi, 5 octombrie 2023, rata dobânzii cheie pentru politică monetară. Cel mai probabil, aceasta se va menține la 7%, dar nu se va traduce printr-o scădere a inflației, conform analiștilor ING Bank.
ING Bank România a publicat în această săptămână o analiză referitoare la perspectivele economice pentru țara noastră în lunile următoare. Acestea au fost calculate de Ștefan Posea și Valentin Tătaru, economist șef al ING. În doar câteva cuvinte, având în vedere tendințele legate de inflație și perspectivele desprinse din prețul petrolului, cei care sperau la dezinflație nu sunt foarte realiști, chiar și dacă BNR optează pentru menținerea dobânzii cheie la 7% până în mai 2024, o estimare similară venind în urmă cu câteva zile și de la Erste Group.
Ce se întâmplă banii românilor, dobânzile la credite
„Ne așteptăm ca BNR să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în cadrul ședinței Consiliului de administrație din 5 octombrie, în conformitate cu consensul general. Comunicatul de presă ar trebui să fie neutru. Este probabil să fie evidențiate incertitudinile fiscale”, arată analiștii Erste Group.
Citește și ANPC pune tunurile pe băncile românești din cauza ROBOR, IRCC și credite în franci elvețieni
O relativă stabilitate economică va exista însă în România, alimentată de piața de muncă restrânsă de la noi și creșterea puternică a salariilor reale estimată pentru următorii doi ani. Leafa multor români va merge în sus și ca rezultat al inflației actuale, combinată cu majorarea salariului minim pe economie și, nu în ultimul rând, a creșterilor substanțiale de salarii înregistrate de bugetari.
ING estimează totuși eventuale probleme la scară largă până când vom vedea cu toții modul în care se vor resimți în piață efectele măsurilor fiscale recent adoptate.
Creșterea a fost mai slabă decât așteptările în trimestrul al doilea, ceea ce a dus la o rată medie de creștere de 1,7% în prima jumătate a anului 2023, în scădere de la 5,7% în aceeași perioadă din 2022. Ne-am redus previziunile de creștere la 1,5% pentru 2023 și la 2,8% pentru 2024, mai spun analiștii ING Bank România.
Citește și Băncile se tem că-și vor pierde clienții: cresc în linie dobânzile pe care ți le plătesc pe depozite
Deficitul bugetar va da în continuare bătăi de cap românilor, din cauza măsurilor agresive luate pe genunchi
Deficitul bugetar al României a reprezentat principalul argument pentru niște măsuri fiscale foarte agresive la adresa antreprenorilor autohtoni, dar cu efecte în întreaga piață. În acest context, pe baza celor mai recente date, ING estimează în continuare că, în 2023, deficitul bugetar va fi de aproximativ 5,5% din PIB.
Acesta ar trebui să scadă spre zona de 4,0% în 2024 și, posibil, mai aproape de 3,0% din PIB în 2025. Cu toate acestea, acest lucru depinde în mare măsură de cifrele de creștere a PIB-ului încă relativ puternice; chiar și estimarea creștere de 2,8% pentru 2024 implică o creștere robustă de 0,8%-0,9% în fiecare trimestru. În măsura în care noile obiective de deficit vor fi convenite cu Comisia Europeană, iar cei de la ING cred că că vor fi, nu ar trebui să zdruncine prea mult încrederea pieței și/sau fluxul de fonduri UE, se mai arată în analiză.