31 aug. 2023 | 15:35

Avertisment de la ANM. Secetă pedologică în România, ce zone sunt afectate 

ACTUALITATE
Avertisment de la ANM. Secetă pedologică în România, ce zone sunt afectate 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment, joi, referitor la o secetă pedologică ce va afecta România în perioada următoare. Meteorologii au precizat cât va dura fenomenul și ce zone vor fi afectate.

Perioada secetei pedologice. Zonele afectate

Conform ANM, seceta pedologică în variantele ei moderate, puternice și extreme va persista în intervalul 30 august – 5 septembrie 2023 în culturile de porumb neirigat în cea mai mare parte a regiunilor Muntenia, Moldova și Dobrogea, iar izolat și în alte zone ale țării.

„În cultura de porumb neirigat, gradul de aprovizionare cu apă al solului pe adâncimea 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Oltenia şi Transilvania, local în nordul, vestul şi sud-vestul Crişanei, vestul, nordul şi nord-vestul Munteniei, nordul, estul, izolat sudul Moldovei, nordul Dobrogei.

În cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi a Dobrogei, local în estul, sudul, izolat nordul Transilvaniei, estul şi sud-vestul Olteniei, vestul şi sud-estul Crişanei, nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă)”, au spus specialiştii ANM.

Culturile afectate de secetă

În cazul terenurilor agricole unde seceta pedologică va persista cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere și maturare la culturile agricole vor fi împiedicate.

Printre semnele continue ale acestei stări se numără îngălbenirea sau uscarea parțială sau totală a frunzelor, precum și subdezvoltarea elementelor de rod cum ar fi știuleți de dimensiuni reduse și boabe nesubdezvoltate, semințe uscate, fructe sau boabe mici și deshidratate, toate acestea afectând în mod negativ potențialul de producție.

De asemenea, conform specialiștilor, activitățile de pregătire a patului germinativ în vederea însămânțărilor din prima etapă, precum cele pentru rapiță și orz, vor întâmpina dificultăți, în special pe terenurile caracterizate de deficite de umiditate în sol.

În ceea ce privește vegetația, floarea-soarelui semănată la momentul potrivit își va completa procesul de maturare în stadiul de ceară (100%), continuând simultan maturarea deplină și recoltarea (10-100%) pe tot teritoriul agricol.

În cazul porumbului, finalizarea fazei de maturare în stadiul de lapte (90-100%) va fi posibilă, culturile aflându-se în cea mai mare parte în stadiul de ceară și deplină (10-100%) în toată țara.

La cultura de sfeclă de zahăr, se va remarca preponderent îngroșarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof, se vor înregistra creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor și recoltarea la soiurile ajunse la maturitate tehnologică.

Conform ANM, în majoritatea plantațiilor, arborii fructiferi vor parcurge etapele de acumulare a zaharurilor, coacere a fructelor și formare a mugurilor terminali, iar recoltarea se va face la soiurile de sezon.

În ceea ce privește vița-de-vie, vor fi observate creșterea și coacerea boabelor de struguri, iar recoltarea la soiurile timpurii de masă se va face în mod eșalonat, în funcție de atingerea maturității complete.

În ceea ce privește cultura de rapiță semănată pe suprafețe limitate, aceasta se va afla în stadiile incipiente de dezvoltare, mai ales pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar lucrările de semănat vor continua în același timp.

Vești bune pentru agricultori

Clima va rămâne caldă, iar specialiștii ANM afirmă că activitățile agricole precum recoltarea, curățarea terenurilor de resturile vegetale, tratamentele fitosanitare, lucrările de arat și pregătirea patului germinativ vor decurge în condiții favorabile, mai ales pe terenurile cu o aprovizionare adecvată cu apă a solului.

În ceea ce privește temperaturile, se așteaptă menținerea căldurii pe întreg teritoriul agricol, mai ales în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 14 și 28 de grade Celsius la nivelul întregii țări, cu o abatere pozitivă de 1-5 grade în comparație cu mediile climatologice.

Temperatura maximă va varia între 21 și 33 de grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, în timp ce cea minimă va fi cuprinsă între 7 și 23 de grade Celsius, în toate zonele cultivate.

Pe lângă acestea, se prevede apariția de ploi locale, cu caracter de aversă sau torențiale, însoțite de descărcări electrice și rafale scurte de vânt, în cele mai multe dintre regiuni. Există, totodată, riscul de căderi de grindină, iar cantitățile de apă vor fi semnificative din punct de vedere agricol.