01 nov. 2023 | 08:05

Autorul celor mai sensibile melodii clasice ale tuturor timpurilor sfârșește de tânăr. Destinul tragic al lui Frédéric Chopin [VIDEO]

ACTUALITATE
Autorul celor mai sensibile melodii clasice ale tuturor timpurilor sfârșește de tânăr. Destinul tragic al lui Frédéric Chopin [VIDEO]

Frederic Chopin s-a născut la data de 22 februarie 1810 în satul Żelazowa Wola, situat în apropierea orașului Varșovia.

În luna octombrie a anului 1810, când Frédéric avea doar șapte luni, părinții lui s-au mutat în Varșovia, unde tatăl său a primit un post ca profesor de limbă franceză la un liceu.

Vezi și: Regina tragediei de la Bollywood a făcut valuri alături de Raj Kapoor, înainte să fie supranumită Marilyn Monroe, pentru destinul tragic

tristul destin al lui Frédéric Chopin ce s-a intamplat cu celebrul compozitor de muzica clasica

Frédéric Chopin / Fotografie de arhivă

Începuturile și dragostea pentru George Sand

Primul contact al copilului cu pianul a fost sub îndrumarea surorii sale mai mari, Ludwika. La vârsta de doar șapte ani, Chopin compusese deja două piese muzicale.

Presa locală din oraș a fost impresionată de talentul acestui copil-minune, și curând a devenit o atracție în cadrul evenimentelor și recepțiilor organizate în casele nobililor. La doar opt ani, Frederic Chopin și-a făcut prima apariție ca pianist pe o scenă publică.

Mai târziu, Chopin a compus un marș dedicat Marelui Duce Constantin Pavlovici, un om cunoscut pentru asprimea sa. Când Chopin a interpretat personal marșul la pian în fața duceleui, acesta a fost impresionat și a ordonat orchestralizarea lui. Compoziția lui Chopin a devenit apoi o piesă des cântată la paradele militare.

În 1836, la o petrecere organizată de contesa Marie d’Agoult, amanta compozitorului Franz Liszt, Frederic Chopin a întâlnit-o pe Amandine-Aurore-Lucile Dupin, cunoscută sub numele de George Sand.

George Sand, o celebră scriitoare franceză cu șapte ani mai în vârstă decât Chopin, avusese deja numeroase aventuri amoroase, inclusiv cu Prosper Mérimée, Alfred de Musset și secretarul ei, Alexandre Manceau.

La început, Chopin nu a fost atras de George Sand. Cu toate acestea, scriitoarea s-a îndrăgostit de tânărul compozitor și l-a curtat până când între ei s-a dezvoltat o legătură care părea mai degrabă maternă.

Cei doi au călătorit apoi împreună în Mallorca și au fost găzduiți la mănăstirea din Valldemossa. Vremea ploioasă i-a afectat grav starea sa de sănătate, având o boală pulmonară cronică, așa că s-au întors însoțiți de cei doi copii ai lui George Sand la Barcelona, apoi au locuit o perioadă la Marsilia.

Vezi și: „Un actor mult prea grăbit” să plece din viață: destinul tragic al cântăreței Laura Stoica

tristul destin al lui Frédéric Chopin ce s-a intamplat cu celebrul compozitor de muzica clasica 2

Frédéric Chopin / Fotografie de arhivă

Sfârșitul lui Frédéric Chopin și dezamăgirea în dragoste

Deși starea sa de sănătate s-a ameliorat parțial, recuperarea nu a fost completă. În august 1848, Chopin a pornit într-un turneu în Anglia, dar în noiembrie s-a întors la Paris epuizat complet.

Tuberculoza de care suferea a progresat într-o manieră devastatoare, și a fost necesar să fie purtat în brațe pentru a ajunge la apartamentul său. Astfel, trista viață a lui Frederic Chopin s-a încheiat cu doar câteva minute înainte de ora două dimineața, la vârsta de doar 39 de ani.

Chopin a fost înconjurat de prieteni devotați și de Ludwika, sora sa, care venise din Polonia. Artistul a sperat până în ultima clipă că George Sand va veni să-l vadă, dar scriitoarea nu a a mai venit.

Moartea lui Chopin a provocat o profundă tristețe la Paris. Muzicianul a fost înmormântat în Cimitirul Père Lachaise, lângă prietenul său, Bellini, pe care îl admirase enorm și care murise de aceeași boală în 1835.

La înmormântare, a fost interpretat Requiemul lui Mozart și Marșul funebru din propria sa sonată în si minor. Inima lui Chopin a fost plasată într-o urnă și trimisă la Varșovia, unde a fost depusă în biserica „Sfânta Cruce.”

Opera lui Chopin cuprinde cincizeci și una de mazurci, paisprezece poloneze, nouăsprezece nocturne, douăzeci și șapte de studii, șaisprezece valsuri, douăzeci și cinci de preludii, patru balade, patru sonate, două concerte de pian cu orchestră și multe alte compoziții, totalizând peste două sute de lucrări.

Fotografie colorizată și restaurată de către Jecinci

Vezi și: Ce s-a întâmplat cu copiii lui Ion Luca Caragiale: destinul tragic al celor doi fii al marelui dramaturg român. Au murit de tineri

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele