28 feb. 2023 | 10:55

Automatizarea, bună sau rea? Ce pericol prezintă pentru locurile noastre de muncă, de fapt

ACTUALITATE
Automatizarea, bună sau rea? Ce pericol prezintă pentru locurile noastre de muncă, de fapt

În ciuda faptului că automatizarea proceselor de producție într-o companie poate fi înțeleasă oarecum negativ de angajați, care cred că locurile lor de muncă vor dispărea, în lumea reală, lucrurile stau un pic diferit, se pare.

Conform unui nou studiu, 23,3% dintre angajați cred că automatizarea va crea, de fapt, locuri noi de muncă, dar și oportunități de carieră, iar 20,3% sunt de părere că angajații vor fi transferați în alte locuri de muncă, se arată într-un nou raport „Manufacturing – Global HR Trends 2023”, realizat de Istituto Piepoli și publicat de Gi Group Holding.

Studiul cu pricina a fost realizat pe un eșantion de 240 de factori de decizie, printre care: manageri de resurse umane, directori de fabrică, manageri de producție, din următoarele țări: Brazilia, China, Germania, Italia, Polonia și Regatul Unit.

Marii jucători, orientați masiv spre digitalizare

Trebuie menționat că 84% dintre companii au implementat deja digitalizarea.

În momentul de față, „la modă” sunt noțiunile de cloud computing (27%), integrare digitală (22%), big data (20%), securitate cibernetică (19%), robotică și inteligență artificială (16%).

„Departe de a fi doar un sector solicitant din punct de vedere fizic, producția oferă o gamă largă de oportunități de carieră atât pentru lucrătorii care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, cât și pentru lucrătorii cu înaltă calificare.

Ne îndreptăm către un viitor în care formarea și învățarea pe tot parcursul vieții vor fi mai importante ca niciodată în a-i ajuta pe oameni să-și atingă obiectivele personale și de carieră și pentru a le permite companiilor să depășească deficitul de forță de muncă și să profite, în același timp, de oportunitățile oferite de avansul tehnologic.

Mai mult, în linie cu rezultatele cercetării, necesitatea unei noi atitudini și creșterea competențelor STEM – așa cum sunt gândirea critică, capacitatea de a lua inițiativă, comunicarea – în rândul femeilor ar putea contribui la deschiderea industriei către diversitate, dominată, de-a lungul timpului, de bărbați.

În această direcție, 83% dintre respondenți consideră că numărul de femei va crește în companiile lor în următorii cinci ani.”, a declarat Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm, citat de economedia.ro.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele