21 sept. 2023 | 18:20

Au mai rămas 9 zile, vin peste noi taxele și impozitele grele: vom munci doar să-i săturăm pe ei

ACTUALITATE
Au mai rămas 9 zile, vin peste noi taxele și impozitele grele: vom munci doar să-i săturăm pe ei

Românii vor ajunge să muncească aproape exclusiv doar pentru a mulțumi și îndestula statul, căci banii ce ne vor rămâne în buzunar, la final de lună, ca patroni sau angajați, vor mai mai puțini decât cei pe care-i vom vărsa în buget.

Au mai rămas doar 9 zile până la 1 octombrie, moment de cotitură pentru fiscalitatea românească.

Urmează să intre în vigoare noi taxe și impozite, după ce Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de legi care ne schimbă din temelii viețile și ne forțează mâna să contribuim cu sume colosale la bugetul public, cu scuza că acesta e în deficit.

Deși serviciile publice scad în calitate, nu avem autostrăzi, spitale și nici suficiente grădinițe sau școli modern dotate, vom contribui la stat ca și cum trăim în lux și pe străzi curge doar lapte și miere.

Între timp, de la Palatul Victoria, noile măsuri se văd cu ochi buni, iar guvernanții împachetează în discursuri frumoase faptul că nu avem de ales și trebuie să ne mulțumim cu mai puțini bani pe munca noastră, fiindcă trebuie să dăm mai mult la stat.

Dacă analizăm numai situația unui angajat plătit cu 3.500 de lei brut vom constata ca și înainte de aceste modificări povara fiscală era una uriașă pe umerii firmelor și oamenilor de rând.

Noul Cod fiscal lovește tot în românii săraci și patronii cu firme mici

Dintr-un salariu minim brut de 3.500 de lei, la stat ajung aproape 50%, angajatul care muncește zi de zi fiind nevoit să se mulțumească și el cu aproape tot atât.

Concret, 58.45% din bani rămân la angajat, salariul net fiind de 2.092 de lei, în timp ce 41.55% merg la stat. Pentru a plati un salariu net de 2.092 lei, angajatorul cheltuie 3.579 lei.

„Am încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscal bugetare. Ne-am întâlnit în ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administrației locale, cu organizațiile neguvernamentale, dar și cu patronatele și sindicatele.

Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

„Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor”, a mai subliniat acesta.