Astronomii au detectat o „stea ciudată” în spațiu: ce e bizar la ea
Cu o masă de aproximativ trei sferturi din Soarele nostru, înghesuit într-o „minge de foc”, obiectul spațial XMMU J173203.3-344518 este cu siguranță remarcabil. Ciudat, chiar.
Dar ce este ciudat? Un nou studiu realizat de astrofizicienii de la Universitatea din São Paulo și de la Universitatea Federală ABC din Brazilia confirmă că această pată uluitor de densă de obiecte stelare ar putea fi într-adevăr ciudată, dar poate nu în modul în care ai putea crede.
Anul trecut, cercetătorii de la Institutul de Astronomie și Astrofizică de la Universitatea din Tübingen din Germania au reevaluat distanța dintre noi și cadavrul mic al unei stele moarte, care se învârte în interiorul rămășiței supernovei HESS J1731-347. La doar 8.150 de ani-lumină distanță, proximitatea revizuită a fost sub estimarea anterioară de aproximativ 10.000 de ani-lumină. Noua distanță a necesitat o recalculare a caracteristicilor obiectului compact, în special dimensiunea și masa acestuia.
Ce e ciudat la această stea
Acolo lucrurile au devenit puțin interesante. Când stelele de o anumită masă rămân fără tipul de combustibil din care gravitația lor poate zdrobi în mod convenabil luminile zilei, ele se prăbușesc într-un tunet cosmic de căldură și electromagnetism care zdrobește o parte din straturile lor exterioare.
Tot ce a mai rămas este un obiect foarte dens. Adânc în interiorul miezului său, electronii sunt înghesuiți în nucleele lor, forțând protonii să-și piardă încărcătura și să se transforme în neutroni. Asta este o stea neutronică nou-născută.
Dacă există suficientă masă, toată această gravitație adăugată învinge forțele nucleare critice pentru a transforma materia în ceva de neimaginat, creând, în schimb, o gaură neagră. Prea puțină masă, totuși, iar atomii rămân vecini prietenoși în ceea ce este cunoscut sub numele de pitică albă.
Se crede că această limită inferioară de masă pentru o stea neutronică este puțin peste o masă solară. Cea mai luminoasă detectată până acum este de doar 1,17 ori masa Soarelui. La 77% din masa solară, XMMU J173203.3-344518 nu este doar un record, ci este de-a dreptul bizar. Stelele cu neutroni nu au cum să fie atât de mici.
Ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu fie deloc o stea neutronică. Speculând că ar fi fost un obiect numit o stea ciudată – constând în principal din particule cunoscute sub denumirea de quarci ciudați – cercetătorii și-au lansat concluziile, pentru ca alți cercetători să le răspundă.