09 mart. 2023 | 15:49

Asteroidul care ar putea lovi Pământul în 2046. NASA a anunțat în ce zonă s-ar putea prăbuși

ACTUALITATE
Asteroidul care ar putea lovi Pământul în 2046. NASA a anunțat în ce zonă s-ar putea prăbuși

NASA a avertizat că un asteroid de mărimea Turnului din Pisa, ar putea lovi Pământul de Ziua Îndrăgostiților în 2046.

2023 DW, confirmat pe 28 februarie, are o șansă de impact de 1 la 560 pe 14 februarie la ora 16:44 ET – dar nu se știe încă unde va cădea.

Zonele de impact preconizate se întind de la Oceanul Indian la Oceanul Pacific și de la coasta de vest la cea de est a SUA – cu Los Angeles, Hawaii și Washington DC ca posibilități.

Coliziunea DW 2023 cu planeta noastră ar fi comparabilă cu evenimentul Tunguska de 12 megatone care a lovit Siberia acum 114 ani.

Acest asteroid de aproape 50 de metri a provocat o explozie nucleară care ar fi distrus o mare zonă metropolitană – dar a aterizat într-o pădure, aplatizând peste 80 de milioane de copaci.

NASA a anunțat marți descoperirea lui 2023 DW, precizând că „este nevoie de mai multe săptămâni de date pentru a reduce incertitudinile și a prezice în mod adecvat orbitele cu ani în viitor”.

Probabilitatea ca asteroidul să lovească Pământul s-a schimbat în ultima săptămână

Pe 1 martie, un astronom italian a calculat o șansă de una la 1.2000, dar șansele au crescut o zi mai târziu la una la 710 – iar acum există una la 560.

2023 DW se află în prezent în fruntea listei de risc a NASA, cu un 1 pe scara Torino – ceea ce înseamnă că nu există niciun motiv de îngrijorare publică în acest moment.

„O descoperire de rutină în care se preconizează o trecere în apropierea Pământului care nu prezintă un nivel neobișnuit de pericol”, se arată în descrierea de pe scara Torino.

„Calculele actuale arată că șansele de coliziune sunt extrem de improbabile, neexistând niciun motiv de atenție sau îngrijorare publică. Noile observații telescopice foarte probabil vor duce la reatribuirea la nivelul zero”.

„Analiștii vor continua să monitorizeze asteroidul 2023 DW și să actualizeze predicțiile pe măsură ce primesc mai multe date”, a scris NASA pe Twitter.

În timp ce 2023 DW se află la nivelul 1, scara Torino ajunge până la nivelul 10 – „Coliziuni certe”.

„O coliziune este certă, capabilă să provoace o catastrofă climatică globală care ar putea amenința viitorul civilizației așa cum o cunoaștem, indiferent dacă impactul se produce pe uscat sau în ocean”, se arată în descriere.

Cu toate acestea, astfel de evenimente au loc în medie o dată la 100.000 de ani, sau mai rar.

NASA menționează că va alerta publicul dacă 2023 DW ajunge la 3 pe această scară.

Meteoritul care a lovit cu o energie de 500.000 de tone de TNT

Ultimul impact semnificativ a avut loc la 15 februarie 2013, cunoscut sub numele de Chelyabinsk.

Un meteorit cu o lățime de 60 de metri a lovit atmosfera Pământului cu o energie estimată a fi echivalentă cu 500.000 de tone de TNT, trimițând o undă de șoc de două ori în jurul globului.

A provocat pagube pe scară largă și a rănit peste 1.600 de persoane.

Iar DW 2023 este de peste două ori mai mare.

NASA a confirmat recent că poate devia un asteroid ucigaș de pe traiectoria spre Pământ, în urma misiunii sale de succes DART din 2021.

Agenția a lansat în 2022 Testul de redirecționare a unui asteroid dublu (DART) pentru prima misiune de apărare planetară a umanității, supranumit „momentul Armageddon”.