Asigurarea pentru locuință, doar cu numele: drama românilor refuzați la plata despăgubirilor
Când dai de o problemă și știi că locuința ta este asigurată, toate speranțele tale se direcționează către despăgubirile pe care te gândești că le vei primi de la societatea căreia i-ai plătit polița. Din păcate, numeroși români se trezesc refuzați la plata despăgubirilor.
Tragedia din Turcia aprinde discuții legate de piața asigurărilor pentru locuința în țara noastră. Este momentul ideal să le amintim românilor cât e de important să-și asigure munca de-o viață măcar prin intermediul unei polițe PAD, obligatorii, dacă nu și printr-una facultativă, extinsă, ce poate cuprinde tot felul de situații neplăcute și pentru care despăgubirile sunt mult mai generoase.
Românii se plâng de faptul că societățile de asigurări nu le plătesc despăgubirile pentru locuințe
Despre asigurări și opțiuni vom vorbi la finele articolului, acum ne concentrăm să punem în lumină situația neplăcută prin care trec mulți români ce pur și simplu nu-și primesc banii din despăgubiri, deși ei consideră că îi merită. Așa au ajuns să se plângă la ASF.
„În anul 2021, românii au făcut 26 de reclamații, din care 11 pentru neplata despăgubirii, în timp ce anul trecut au fost 13 reclamații, din care 5 pentru neplata despăgubirii.
ASF nu spune cu exactitate în câte cazuri din reclamațiile pentru neplata despăgubirilor a dat dreptate asiguraților, dar arată că în cele mai multe cazuri dă dreptate reclamanților.
Astfel, în anul 2021 – 14 din cele 26 de reclamații au fost soluționate în favoarea petenților, în timp ce anul trecut a dat dreptate asiguraților în 8 din cele 13 reclamații”, conform unei analize Hotnews.ro.
Amintim că în România este obligatorie prin lege o poliță de asigurare pentru locuințe, respectiv polița PAD (Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor – pentru clădirile cu destinația de locuințe).
O asigurare corectă și cât mai cuprinzătoare a unei clădiri cu destinația de locuință presupune încheierea a două asigurări:
PAD – polița obligatorie care este o asigurare socială, de aceea acoperă trei evenimente naturale: cutremur, inundații din revărsări de ape naturale și alunecări de teren, la o sumă asigurată maximă de 10.000 de euro (pentru locuințele din paiantă) și 20.000 de euro (pentru locuințele din beton, cărămidă, lemn, metal) la o primă anuală de 10, respectiv 20 de euro.
Polița facultativă – care se încheie la o sumă asigurată egală cu suma necesară reconstruirii clădirii, așa cum era înainte de a se fi produs evenimentul asigurat pe poliță. Cuprinde evenimente care nu se regăsesc pe polița PAD (unul dintre cele mai importante este incendiul, altul este furtul) și acoperă și evenimentele de pe polița PAD, de la nivelul de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, până la valoarea de refacere a clădirii. De asemenea, pot fi asigurate și bunurile din interior care sunt, cel mai adesea, primele afectate de evenimente.