Are 700 de ani și va fi în centrul atenției la încoronarea regelui Carol al III-lea. „Una dintre cele mai prețioase și faimoase piese”
Un restaurator de la Westminster Abbey din Londra efectuează lucrări meticuloase de restaurare a unui scaun fragil, vechi de 700 de ani, pentru a se asigura că Regele Carol al III-lea va putea sta pe el la încoronarea sa din luna mai.
Tronul antic, cunoscut sub numele de Scaunul Încoronării, a fost în centrul încoronărilor englezești timp de secole, inclusiv cele ale lui Henric al VIII-lea, Carol I, Regina Victoria și regretata regină Elisabeta a II-a.
Westminster Abbey – unde va avea loc ceremonia – descrie scaunul ca fiind „una dintre cele mai prețioase și faimoase piese de mobilier din lume” și spune că se află într-o „stare remarcabilă”, având în vedere vârsta sa.
Cu toate acestea, trebuie să fie supus unor lucrări de conservare înainte de ceremonia de încoronare a regelui și a reginei consort, care va avea loc sâmbătă, 6 mai.
Scaunul a fost fabricat în anul 1300
Se crede că scaunul de stejar a fost fabricat în jurul anului 1300, potrivit unei declarații a abației – care a găzduit încoronarea a 39 de monarhi începând cu anul 1066.
Eduard I a comandat scaunul de 2,5 metri înălțime pentru a adăposti Piatra din Scone – cunoscută și sub numele de Piatra Destinului – pe care a capturat-o în 1296, împreună cu coroana și sceptrul scoțian. Piatra, care a fost folosită ca scaun la încoronarea regilor scoțieni timp de secole, este acum păstrată în Scoția, dar este reunită cu scaunul pentru încoronările britanice.
Acoperit inițial cu foiță de aur, scaunul a fost decorat, de asemenea, cu sticlă colorată, precum și cu modele de păsări, frunziș și un rege pictat de maestrul pictor al lui Eduard I.
În ciuda importanței sale, scaunul a „suferit ocazional de-a lungul vieții sale”, potrivit abației. Există graffiti pe spate care datează din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, despre care se crede că sunt opera școlarilor locali și a vizitatorilor. Pe una dintre sculpturi scrie: „P. Abbott a dormit în acest scaun 5-6 iulie 1800”.
Printre deteriorările suplimentare se numără un mic colț doborât de un atac cu bombă în 1914.
Blessley a declarat pentru PA că a început să descopere detalii trecute cu vederea în decorarea scaunului.
„Cred că sunt degete nedescoperite anterior în aurirea perforată de pe spatele scaunului”, a spus ea.
„Deci există zone în care se poate spune că ar fi existat o figură. S-ar putea să fie figuri de regi sau ar putea fi figura unui sfânt, pentru că s-au pierdut atât de multe lucruri, încât nu putem spune cu adevărat în acest moment, dar voi face mai multe investigații.”
Actualizările vor fi „complet invizibile”, potrivit declarației abației, „dar vor asigura conservarea acestor straturi decorative istorice nu doar pentru Încoronare, ci și pentru secolele următoare”.
În ciuda vârstei sale, scaunul nu va fi cel mai vechi artefact implicat în ceremonie. Regele va fi uns cu ulei sfânt turnat în lingura de încoronare din argint aurit, care datează din secolul al XII-lea.