11 ian. 2023 | 09:41

Ar dura 23 de milioane de ani pentru a înlocui speciile din Madagascar, dacă ar dispărea: ce arată noile cercetări

ACTUALITATE
Ar dura 23 de milioane de ani pentru a înlocui speciile din Madagascar, dacă ar dispărea: ce arată noile cercetări

Madagascar găzduiește unele dintre cele mai speciale animale sălbatice din lume, dar defrișările și comerțul cu animale de companie exotice împing unele specii în pragul dispariției. Acum, noi cercetări au stabilit că evoluția ar dura trei milioane de ani pentru a avea din nou speciile pe care le-am pierdut deja în regiune, dar peste 20 de milioane dacă speciile amenințate în prezent ar urma acest exemplu.

Ajungerea la concluzie a implicat construirea unui set de date care a analizat relațiile evolutive dintre speciile endemice din Madagascar. O echipă de biologi și paleontologi a urmărit istoria insulei cu 2.500 de ani în urmă, până când oamenii au devenit pentru prima dată o caracteristică permanentă și s-au uitat la o gamă largă de animale deja dispărute, cunoscute doar din înregistrările fosile.

Speciile de animale din Madagascar trebuie protejate

În acea perioadă de timp, insula a prezentat câteva creații remarcabile, inclusiv cel mai mic cameleon din lume și un liliac cu picior răpus găsit încă pe insulă astăzi, precum și un lemur care a trăit între 500 și 2.000 de ani în urmă și care avea aproximativ aceeași dimensiune ca o gorilă.

Liliacul cu picior de ventuză din Madagascar (Myzopoda aurita) aparține unei familii antice de lilieci care se găsește doar în Madagascar. Credit imagine: Chien C. Lee

În total, echipa a creat o listă de 249 de specii, dintre care 30 au fost deja pierdute până la dispariție și alte 120 dintre ele sunt în prezent clasificate de Lista Roșie a speciilor amenințate IUCN ca fiind amenințate cu dispariția. Urmărirea istoriei acestor animale a arătat că ar fi nevoie de evoluție în jur de 3 milioane de ani pentru a recupera diversitatea speciilor care au dispărut deja din cauza interferenței umane, dar că acest număr ar putea ajunge până la 23 de milioane dacă am pierde pe acele specii clasificate în prezent ca pe cale de dispariție.

Sifaka Verreaux, pe cale critică de dispariție, este una dintre cele 109 specii de lemuri care există în prezent în Madagascar. Un total de 17 specii de lemuri au dispărut deja. Credit imagine: Chien C. Lee

„Este foarte clar că există linii întregi de mamifere unice care apar doar în Madagascar, care fie au dispărut, fie sunt pe cale de dispariție, iar dacă nu se iau măsuri imediate, Madagascar va pierde 23 de milioane de ani de istorie evolutivă de mamifere, ceea ce înseamnă că linii întregi unice pe fața Pământului nu vor mai exista niciodată”, a declarat într-un comunicat autorul studiului, Steve Goodman, biolog la MacArthur Field Museum din Chicago și ofițer științific la Asociația Vahatra din Antananarivo, Madagascar.