Aplicația care te dă de gol dacă ai folosit AI pentru a „crea” o fotografie: cum funcționează, cât de utilă este
„AI or Not” este o aplicație gratuită bazată pe web care pretinde că poate identifica imaginile generate de inteligența artificială pur și simplu prin încărcarea lor sau furnizarea unei adrese URL.
Produsă de Optic, compania spune că tehnologia sa este cel mai inteligent motor de recunoaștere a conținutului pentru Web3 și susține că este capabilă să identifice imaginile realizate folosind Stable Diffusion, Midjourney, Dall-E sau GAN.
„Optic AI or Not este un serviciu web care ajută utilizatorii să determine rapid și precis dacă o imagine a fost generată de inteligența artificială sau creată de un om. Dacă imaginea este generată de AI, serviciul nostru identifică modelul AI utilizat”, au declarat reprezentanții Optic.
Transparența, misiunea principală a companiei care a creat AI or NOT
„Misiunea noastră este să aducem transparență în mass-media cu privire la blockchains, astfel încât toate comunitățile să își poată realiza potențialul creativ și economic”, s-a menționat, de asemenea.
Platforma este foarte ușor de utilizat. Oricine poate încărca o imagine sau poate oferi un link către locația găzduită a unei imagini generate de AI, iar AI or Not poate oferi feedback dacă imaginea este reală sau generată de AI, în câteva secunde.
Compania spune că AI or Not folosește „algoritmi avansați și tehnici de învățare automată” pentru a analiza imaginile și apoi a detecta „falsurile”.
„Serviciul nostru compară imaginea de intrare cu modele, artefacte și caracteristici cunoscute ale diferitelor modele AI și imagini create de om pentru a determina originea conținutului”, explică Optic.
Optic își poziționează serviciul ca fiind capabil să ajute utilizatorii să identifice imaginile generate de AI, în special în cazurile dificile, pentru a evita numeroasele probleme care ar putea apărea odată cu utilizarea lor, cum ar fi frauda sau dezinformarea.
În februarie, un artist a reușit să câștige o competiție de fotografie cu o imagine aeriană a unui surfer într-un ocean generat de inteligență artificială, iar Optic a reușit să recunoască din nou că imaginea nu era reală.
Totuși, conform testelor, nu a putut determina faptul că o fotografie generată de inteligență artificială a lui Tom Hardy în rolul lui James Bond nu era reală, ci a oferit un „Nu știu” inutil.
Totuși, aplicația este abia la început așa că are toate șansele să evolueze, în viitor, luând în calcul faptul că, la rândul ei, funcționează pe învățare automată.