Apare o nouă pensie în România și te va enerva la culme: s-a schimbat legea, cine vor fi privilegiații
În timp ce, ”pe hârtie”, autoritățile române luptă să reducă cheltuielile pentru ameliora deficitul bugetar, realitatea pare să fie cu totul alta. O nouă pensie tocmai a fost adoptată în Camera Deputaților și, din nou, este pentru privilegiați.
Dincolo de judecători, procurori și alte tipuri de magistrați care se bucură de pensii speciale, Camera Deputaților tocmai a definit o nouă categorie de angajați la stat care se vor bucura de sume generoase, nebazate pe contributivitate, la vârsta pensionării. Proiectul a fost adoptat cu 190 de voturi pentru, 76 împotrivă și 13 abțineri. Este vorba de magistrații-asistenți.
O nouă pensie specială, când statul ar trebui să le desființeze pe toate
În cazul în care te întrebi cum am ajuns la numărul fabulos de români care se bucură de pensii speciale la vârste infime, multe dintre ele pe lângă un salariu care continuă să vină tot de la stat, este suficient să ai în vedere noul proiect legislativ care tocmai a trecut de Camera Deputaților și urmează să ajungă la Senat.
Deputații tocmai au votat ca magistrații asistenți, practic tot personalul din cadrul Curții Constituționale care activează pe lângă judecători, să beneficieze de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de date pensionării. Decizia este cu atât mai ciudată cu cât Comisia Europeană a solicitat în mod explicit României reformarea pensiilor speciale.
În mod oficial, conform Economedia.ro, propunerea legislativă are ca obiect reglementarea unitară a categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Curţii Constituţionale, condiţiile specifice de ocupare a funcţiilor, de evaluare a activităţii şi de promovare în funcţii, drepturile, interdicţiile, incompatibilităţile şi îndatoririle corespunzătoare fiecărei categorii, precum şi răspunderea juridică a personalului.
Cu această ocazie, dacă va trece proiectul și de votul senatorilor, s-a legiferat și faptul că magistraţii asistenţi sunt fi obligaţi să dea, anual, o declaraţie olografă pe propria răspundere în care să menţioneze dacă soţul/soţia, rudele sau afinii până la gradul al patrulea inclusiv exercită o funcţie sau desfăşoară o activitate juridică ori activităţi de investigare sau cercetare penală, precum şi locul de muncă al acestora. Acesteia se adaugă şi o declaraţie olografă pe propria răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informaţii.