27 oct. 2023 | 13:26

Aparatele DrugTest, bătaia de cap a polițiștilor. În ce condiții se poate reține permisul șoferilor

ACTUALITATE
Aparatele DrugTest, bătaia de cap a polițiștilor. În ce condiții se poate reține permisul șoferilor

Au fost testați cu aparatele DrugTest din dotarea poliției brăilene 563 de șoferi, de la începutul acestui an, iar 99 dintre acestea au avut rezultate pozitive la substanțe interzise.

Totuși, analizele toxicologice ulterioare au arătat că 53 dintre acestea aveau un rezultat „fals-pozitiv”.

Șofer cu dosar penal clasat după analize

În Brăila, unul dintre cele mai notorii cazuri de rezultat „fals pozitiv” la un test de droguri implică un șofer de autobuz de la „Braicar”. În octombrie 2022, în timpul serviciului, testul a indicat că ar fi consumat trei substanțe interzise.

La începutul acestui an, a fost considerat suspect într-un caz penal pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive și i-a fost reținut permisul de conducere pentru mai multe luni.

Cu toate acestea, șoferul în vârstă de peste 50 de ani a primit înapoi permisul și a obținut o soluție de clasare din partea procurorului. Analizele au confirmat că nu consumase substanțe interzise.

Când se reține permisul pentru șoferi

Șoferilor care refuză testarea cu DrugTest, dar merg la analizele de sânge, nu li se poate reține permisul de conducere. Doar medicul este cel care poate decide dacă permisul șoferului poate fi reținut, în baza unei examinări în care se constată că șoferul prezintă urme evidente că a consumat droguri, după cum a explicat comisarul-șef Virgiliu-Bogdan Zotoi.

„Dacă un conducător auto refuză testarea cu DrugTest-ul, i se spune că trebuie să meargă la sânge. Dacă merge la sânge se întocmește o lucrare generală și nu se reține permisul de conducere.

Se reține doar dacă medicul, la momentul prelevării probelor biologice, constată, pentru că se face și o examinare clinică, că sunt semne evidente de consum de substanțe psihoactive.

Dacă medicul constată că nu sunt semne evidente, nu se reține permisul, ci așteptăm rezultatul probelor biologice. Refuzul recoltării de probe biologice este infracțiune.”, a declarat comisarul-șef Virgiliu-Bogdan Zotoi, șeful Serviciului Rutier.