Anunțul zilei de la Banca Transilvania, oficial. Ce se întâmplă cu banii românilor, popririle ANAF
Banca Transilvania a transmis un anunț foarte important pentru toți clienții săi. Astfel, dacă știi că ai popriri ANAF pe fondurile pe care le deții în conturile deschise la cea mai mare bancă din România, trebuie neapărat să afli despre ce este vorba.
Banca Transilvania a făcut anunțul zilei
Banca Transilvania a anunțat, într-un comunicat postat pe site-ul instituției bancare, schimbări importante pentru anumiți posesori de conturi la respectiva bancă.
Astfel, Banca Transilvania a transmis că modifică, începând cu 1 octombrie 2023, modul de plată a popririlor către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru clienții cu popriri dispuse de ANAF. Modificarea este la nivelul tuturor băncilor din România, ca urmare a Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 878/2022.
Dacă până acum băncile virau către ANAF sumele poprite în termenul legal de 3 zile lucrătoare de la instituirea popririi, începând cu 1 octombrie anul curent, băncile trebuie să comunice către ANAF sumele care pot fi plătite la popriri, după cum urmează:
- până la ora 17.00 a următoarei zile bancare a datei în care a fost primit mesajul de înființare a popririi din partea ANAF;
- până la ora 17.00 a următoarei zile bancare în care au fost încasate sumele în conturile clienților.
Ce se întâmplă cu clienții cu popriri ANAF
După comunicarea sumelor, ANAF va transmite băncilor un mesaj (denumit ordonanțare de plată) prin care solicită virarea sumelor care pot fi plătite, iar în ziua recepționării ordonanțării de plată, banca va vira sumele poprite către ANAF.
După momentul transmiterii sumelor care pot fi plătite către ANAF nu mai pot fi făcute operațiuni care pot să conducă la diminuarea sumelor – până la achitarea popririi sau recepționarea adresei de ridicare a popririi.
Clienții pot găsi mai multe informații despre aceste modificări în secțiunea dedicată de pe site-ul Întreb BT. Dar instituția bancară pregătește schimbări și în ceea ce privește operațiunile în valută.
Modificările aduse de Banca Transilvania la operațiunile în valută
În acest sens, Banca Transilvania anunță câteva modificări privind operațiunile cu numerar în valută, valabile din 4 decembrie 2023.
Operațiunile pentru care sunt modificări vor fi următoarele:
- Plățile, încasările și schimburile valutare în coroane cehe (CZK) și zloți polonezi (PLN), respectiv plățile în coroane daneze (DKK), coroane norvegiene (NOK) și coroane suedeze (SEK) se pot face doar în sucursalele BT, nu și în agenții;
- Plățile, încasările și schimburile valutare în lei moldovenești (MLD) se pot face doar în sucursalele BT din București Nord, București Vest, București Est, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Suceava și Botoșani;
- Operațiunile în numerar cu valutele în dolari australieni (AUD) și yeni japonezi (JPY) nu vor mai fi disponibile în rețeaua BT.
Operațiunile care vor rămâne la fel. Astfel, plățile, încasările și schimburile valutare în euro (EUR), dolari americani (USD), lire sterline (GBP), franci elvețieni (CHF), forinți maghiari (HUF) și dolari canadieni (CAD) se vor putea efectua ca până acum, în toate unitățile BT.
Toate operațiunile realizate prin conturi rămân neschimbate, indiferent de valutele deținute de clienți. Clienții au opțiunea de a se programa direct de pe site-ul BT, pentru a avea prioritate la aceste servicii.