Anunțul momentului de la OMS despre Covid-19. Veste de maximă importanță
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că virusul SARS-CoV-2 nu mai este considerată o urgență globală, marcând astfel un sfârșit simbolic al pandemiei devastatoare de coronavirus care a declanșat blocaje de neimaginat, a bulversat economiile din întreaga lume și a ucis cel puțin 7 milioane de persoane în întreaga lume.
Faza de urgență Covid-19 s-a încheiat – anunțul oficial al OMS
OMS a declarat că, deși faza de urgență s-a încheiat, pandemia nu s-a încheiat, menționând recentele creșteri ale numărului de cazuri în Asia de Sud-Est și în Orientul Mijlociu. Agenția de sănătate a ONU spune că mii de oameni încă mor din cauza virusului în fiecare săptămână.
„Cu mare speranță declar COVID-19 încheiată ca fiind o urgență de sănătate globală”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Asta nu înseamnă că COVID-19 a încetat ca amenințare la adresa sănătății la nivel mondial”, a precizat el, adăugând că nu va ezita să convoace din nou experții pentru a reevalua situația în cazul în care COVID-19 „va pune lumea noastră în pericol”.
Tedros a declarat că pandemia a avut o tendință de scădere de mai bine de un an, recunoscând că majoritatea țărilor au revenit deja la viața de dinaintea COVID-19. El a deplâns daunele pe care COVID-19 le-a provocat comunității globale, spunând că virusul a distrus întreprinderi și a aruncat milioane de oameni în sărăcie.
„COVID a schimbat lumea noastră și ne-a schimbat pe noi”, a spus el, avertizând că riscul apariției unor noi variante rămâne în continuare.
Evoluția pandemiei de Covid-19
Când agenția de sănătate a ONU a declarat pentru prima dată coronavirusul drept o criză internațională, la 30 ianuarie 2020, acesta nu fusese încă denumit COVID-19 și nu existau focare majore în afara Chinei.
Mai mult de trei ani mai târziu, virusul a provocat aproximativ 764 de milioane de cazuri la nivel mondial și aproximativ cinci miliarde de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin.
În SUA, declarația de urgență de sănătate publică făcută în legătură cu COVID-19 va expira la 11 mai, când vor înceta măsurile de amploare pentru a sprijini răspunsul la pandemie, inclusiv mandatele de vaccinare. Multe alte țări, printre care Germania, Franța și Marea Britanie, au renunțat anul trecut la multe dintre dispozițiile lor împotriva pandemiei.
Atunci când Tedros a declarat COVID-19 ca fiind o urgență în 2020, el a declarat că cea mai mare teamă a sa era potențialul virusului de a se răspândi în țările cu sisteme de sănătate slabe pe care le-a descris ca fiind „slab pregătite”.
OMS a luat vineri decizia de a coborî cel mai înalt nivel de alertă, după ce a convocat joi un grup de experți. Agenția ONU nu „declară” pandemiile, dar a folosit pentru prima dată acest termen pentru a descrie epidemia în martie 2020, când virusul se răspândise pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, la mult timp după ce mulți alți oameni de știință au afirmat că o pandemie era deja în curs de desfășurare.