23 aug. 2023 | 12:39

Anunț important despre pensii pentru 8 milioane de români. Ce trebuie să știe despre banii lor

ACTUALITATE
Anunț important despre pensii pentru 8 milioane de români. Ce trebuie să știe despre banii lor

Toți românii care au pensii private obligatorii Pilon II cât și cele facultative Pilon III trebuie să știe acest lucru. Fondurile private din cele două filoane au avut un rol determinant în listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, în condițiile achiziționării a jumătate din pachetul de acțiuni scos la vânzare de Fondul Proprietatea și în decizia de listare a companiei doar în România.

Ce trebuie să știe românii care au pensie privată Pilon II sau III

Vicepreședintele ASF, Dan Armeanu, a anunțat că sistemul de pensii private a avut cel mai important rol privind listarea Hidroelectrica.

Pe 14 iulie 2023, fondurile de pensii private dețineau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, adică 4,75 miliarde de lei.

Pilonul II și Pilonul III au subscris 46,85% din acțiune Hidroelectrica scoase la vânzare. Mai exact, au cumpărat acțiuni de 4,4 miliarde de lei în IPO.

Oferta Hidroelectrica, în vânzare de 9,3 miliarde de lei, s-a derulat din 23 iunie până pe 4 iulie, cu debutul la tranzacție care a avut loc pe 12 iulie.

În acest context, la 14 iulie 2023, fondurile de pensii private aveau 9,34% din capitalul social al Hidroelectrica, iar la 4 august 2023 au ajuns să dețină 9,71%, adică 4,75 de miliarde de lei.

„Acest succes (listarea Hidroelectrica – n.red) nu ar fi fost posibil fără implicarea sistemului de pensii private care deţine cea mai mare acumulare de capital românesc, de aproximativ 24 de miliarde de euro, şi cei mai mari investitori instituţionali din România”, scrie Dan Armeanu.

Administratorii fondurilor private de pensii vor publica situația până la finalul lunii

Ca și pondere în activul sistemului de pensii private, deținerea la Hidroelectrica era la 14 iulie 2023 de 3,82%, iar la 4 august era de 4,06%.

Până la finalul lunii august, administratorii fondurilor de pensii private vor publica situația investițiilor și deținerile individuale. Fondurile sunt cei mai mari acționari ai Fondului Proprietatea. 

„Premergător ofertei de listare, în vederea facilitării accesului fondurilor de pensii private la companii în care statul român deţine mai mult de 50% din capitalul social, au fost introduse modificări legislative precum stabilirea limitei de expunere la 10% din activele unui fond de pensii în cazul acestor emitenţi.

De asemenea, au fost introduse şi prevederi referitoare la perioada de reîncadrare în limitele gradului de risc în cazul în care, ca urmare a efectuării investiţiei, ar fi fost depăşit gradul de risc asumat prin prospectul schemei de pensii”.