23 feb. 2023 | 15:33

Animalul înfricoșător din România care spulberă tot ce prinde, dacă stai la curte: e criminal pentru fermieri

ACTUALITATE
Animalul înfricoșător din România care spulberă tot ce prinde, dacă stai la curte: e criminal pentru fermieri

Acest animal periculos preferă zona de câmpie și trebuie să fii foarte atent dacă stai la curte. Ucide animalele din gospodărie și e foarte greu de prins.

Este vorba despre dihor. Acest animal este subțire, are membrele scurte și gheare lungi. I-a scos din minți pe cei care trăiesc la curte, pentru că e un vânător foarte bun și știe să își prindă pradă.

Practic, dihorul e peste tot și scapi greu de el. Datorită ghearelor lungi, săpa gropi și se cațără în copaci. Așa că, dacă stai la curte, trebuie să ai grijă de găini în mod special, dar și de gâște. Nici iepurii nu sunt feriți de dihorul sălbatic.

Acest animal ucide găinile din gospodărie

Dihorul poate trăi în orice zonă unde își poate face o vizuină și de unde să-și procure hrana: păduri, zăvoaie, lunci, zone stâncoase, pajiști. Teritoriul de vânătoare al unui dihor poate ajunge la 2 km pătrați. Dihorul a fost alungat din multe zone în care trăia, datorită urbanizării, deșertificării și incendiilor forestiere, fiind ocrotit în majoritatea Europei. Principalii săi dușmani naturali sunt lupii, vulpile și viperele. O importantă cauză a mortalității în rândul dihorilor o reprezintă accidentele rutiere.

Dihorii sunt animale nocturne. Se deplasează distanțe mici pentru a-și face rost de hrană, comparativ cu alte animale precum jderii. Dihorul este un mamifer singuratic, excepție făcând femela, în perioada de creștere a puilor. Uneori. dihorii folosesc vizuinile vulpilor sau iepurilor de casă.

Asemeni multor alte mamifere, dihorul are glande odorifere în regiunea anală, cu ajutorul cărora marchează teritoriul. S-a dovedit că dihorii disting dacă mirosul a fost lăsat de un mascul sau o femelă. Ca și sconcșii, dihorul poate folosi glandele perianale atunci când este excitat sau când simte că este în pericol. O altă folosință a glandelor perianale este cea de a lubrifica excrementele dihorilor.

Totuși, trebuie menționat că dihorul nu reprezintă un pericol adevărat. El nu atacă decât dacă este deranjat din vizuină sau sau dacă este prins într-un colț și se sperie.

Cu toate astea, puțini cunosc faptul că acest animal este purtător de boli. Poate infecta prada cu rabie, iar pentru a-l evita, cotețele au nevoie de o plasă măruntă sau temelie din piloni.