Angajații români s-au „trezit”. Ce beneficii extrasalariale sunt la modă acum
Mai bine de 70% dintre salariați beneficiază de avantaje adiționale la salariu, iar cele mai des oferite de angajatori sunt tichetele de masă, asigurările de sănătate și recompensele legate de performanță, conform unei analize realizate de platforma de joburi eJobs.
În momentul în care își negociază pachetele salariale, managerii solicită, de asemenea, alte beneficii, precum concedii suplimentare, asigurări de viață sau servicii de îngrijire pentru copii.
Ce alte avantaje extrasalariale cer românii
Alte avantaje importante pentru specialiști sau pentru candidații interesați de poziții de conducere includ mașina de serviciu, compensații pentru relocare, acces la cursuri de pregătire și certificări internaționale sau posibilitatea de a lucra de la distanță.
Așteptările candidaților se aliniază nu doar cu ofertele de pe piața muncii, ci și cu ceea ce oferă angajatorii străini din aceleași domenii.
„În companiile mari, multinaționale, pachetele de beneficii sunt uniformizate la nivelul întregii echipe, astfel încât și angajații de la baza ierarhiei, și cei de la vârf primesc aceleași lucruri.
Sunt însă situații în care pentru anumite poziții cheie se găsește atât de greu persoana potrivită încât angajatorii sunt dispuși să facă anumite derogări pentru a o convinge să accepte oferta. Acestea sunt mai degrabă excepții de la regulă”, a declarat Georgiana Uzun, citată de economedia.ro.
De la începutul acestui an și până în prezent, aproape 235.000 de locuri de muncă au fost postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Dintre acestea, peste 50.000 au vizat candidați din categoria cu cel puțin 5 ani de experiență și din management.
Domeniile în care s-au înregistrat cele mai multe recrutări la aceste niveluri de carieră sunt comerțul cu amănuntul, industria alimentară, turismul, producția, construcțiile, sectorul financiar-bancar, serviciile și industria auto.
În ceea ce privește aplicațiile pentru joburi, din cele aproximativ 6,33 milioane de cereri înregistrate anul acesta, aproximativ 1,9 milioane au provenit de la specialiști și manageri.
Cea mai mare parte a aplicanților s-au interesat de locurile de muncă în domeniul comerțului cu amănuntul, construcțiilor, serviciilor, producției, industriei alimentare, sectorului financiar-bancar, transportului/logisticii și IT/telecomunicații.