Angajații nu mai fac legea în firme, a venit rândul patronilor: gata cu demisiile pe bandă rulantă
Mai ții minte cum, anul trecut, oamenii obișnuiau să-și abandoneze pur și simplu locurile de muncă, în căutare de noi oportunități și noi experiențe în carieră? Patronii erau disperați și nu mai știau cum să gestioneze fenomenul, dar rotata s-a întors acum în favoarea lor.
Dacă după pandemie oamenii au resimțit profunda nevoie de schimbare, mulți dintre ei alegând să-și părăsească locurile de muncă în căutarea de noi șanse, iată că acum situația stă cu totul invers.
Cu o economie în piuneze la nivel global, oamenii nu mai sunt la fel de curajoși și nu mai întorc spatele atât de ușor patronilor lor. Din contră, angajații fac tot posibilul să țină cu dinții de joburile lor, văzând cât de delicată e situația în economie și cât de multă lipsă de predictibilitate există în toate sectoarele.
S-a întors foaia în favoarea patronilor
Dincolo de acest fapt, multe firme au început chiar să facă ele concedieri, dorindu-și să diminueze sau să mențină sub un control cât mai strict bugetele pentru salarii. Se întâmplă, de exemplu, în sectorul tehnologic internațional. România a fost ocolită de această situație, la noi chiar făcându-se angajări, însă în străinătate, acolo unde și demisiile din trecut s-au manifestat masiv, mulți oameni din tech rămân acum șomeri.
„Chiar dacă vrei să renunți la locul de muncă, te uiți la piață [acum] și te gândești: ”poate că nu ar trebui””, spune Klotz, în prezent profesor de management la University College London’s School of Management.
„Economia a încetinit, există concedieri pe prima pagină a ziarelor, avertismente pe prima pagină a ziarelor că inteligența artificială ne va lua toate locurile de muncă – toate acestea îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă.
(…) Dacă ne uităm la cifrele generale privind demisiile și vedem că au revenit la nivelurile din 2019, cred că putem spune că s-a terminat. Nu este doar o simplă pornire și oprire, desigur, dar se pare că suntem la coada ei”, a mai adăugat profesorul.