Angajații cu școală și experiență vor bani mai mulți de la patroni: ne dăm demisia, măriți salariile
Piața muncii clocotește de nemulțumire din perspectiva salariaților, care-și cer drepturile și pretind salarii mai mari de la angajatorii lor, pe fondul scumpirilor apărute în economie, ce le pun la grea încercare puterea de cumpărare.
Cele mai recente analize realizate pe piața muncii de la noi din țară indică o intenție clară a salariaților de a solicita majorări salariale de la patronii lor, în perioada următoare. Oamenii au nevoie de bani mai mulți în fiecare lună, în condițiile în care ne confruntăm cu o creștere a costului vieții ce îi afectează pe cei mai mulți dintre salariații din România.
Cei mai deciși să facă pasul și să solicite o creștere de salariu sunt angajații specializați, cei cu pregătire profesională în anumite domenii. Totuși, și cei fără pregătire vor să pretindă mai mulți bani de la companiile în care lucrează.
„Să ne dea mai mulți bani, ne-am săturat să fim plătiți în bătaie de joc!”
Astfel, potrivit raportului “Four Reasons Why 2023 Is the Year to Make Your Career Move”, realizat de Grafton Recruitment, patru din 10 persoane cu pregătire specializată şi, respectiv, 25% dintre cei fără pregătire intenţionează să ceară o creştere salarială în următoarele 12 luni.
“Experienţa vastă pe piaţa muncii ne-a arătat că, deşi simt nevoia unei schimbări, multe persoane se confruntă cu teama de a legăna barca în ape tulburi. Însă, resemnarea pasivă nu este întotdeauna o abordare corectă. Chiar dacă se vorbeşte tot mai mult de o recesiune globală, în prezent există mai multe posturi vacante în diferite sectoare, comparativ cu anii trecuţi. Vorbim astăzi de o rată a locurilor de muncă vacante care aproape s-a dublat la 3% în iunie 2022 de la 1,6% în iunie 2020, conform datelor Eurostat.
Iar acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru angajaţii pregătiţi de o schimbare, atât din punct de vedere al oportunităţilor, cât şi din punct de vedere al timpului. În plus, dacă privim şi din perspectiva ofertelor, cu cât sunt mai multe posturi vacante, cu atât mai mulţi angajatori se vor lupta pentru a-şi asigura cel mai bun talent. Iar, din perspectiva angajaţilor, mai multe posturi vacante înseamnă mai multă putere de negociere”, a susţinut Elisabeta Moldoveanu, business unit manager, Grafton by Gi Group Holding.