ANAF se pune cu artileria grea pe acești români: cine sunt persoanele vizate si ce ar trebui să facă acum
ANAF pregătește noi controale pentru anumite categorii de români. Cei care nu pot demonstra provenineța banilor vor risca pedepse aspre.
Un nou proiect al ANAF pus în dezbatere publică vizează persoanele fizice rezidente fiscal în România și care dețin o avere estimată la 25 de milioane de euro, indiferent că aceasta este pe teritoriul țării noastre sau într-o altă țară.
Autoritățile vor calcula echivalentul sumei anterior menționate la cursul mediu al euro din anul anterior estimării averii acestor persoane, care a fost stabilit de către Banca Națională a României, în urma datelor deținute sau obținute de către instituția fiscală.
Estimarea averii acestei categorii de persoane se va realiza în baza datelor și informațiilor pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală le-a obținut în conformitate cu Legea nr.207/2015 cu privire la Codul de procedură fiscală și cu modificările ulterioare ale acesteia care face referire la bunurile mobile și imobile deținute.
ANAF pregătește controale pentru mai mulți români cu averi considerabile
Persoanele care sunt vizate de către ANAF vor primi o notificare din partea instituției, în care sunt informate că fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Această „listă” a persoanelor cu averi mari este actualizată o dată la 3 ani.
Definirea persoanelor cu avere mare face parte din întregul proces de a crea noi premise legislative și organizatorice care sunt necesare implementării proiectului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice, fiind o expresie normală de integrare a țării în normele globale de abordare a fiscalității, după cum motivează instituția.
ANAF se asigură că în urma conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice, instituția fiscală poate continua procesul unui tratament fiscal alternativ de creștere a conformării fiscale voluntare, în urma identificării riscurilor, dar și selectarea, în urma analizelor, a persoanelor fizice care prezintă un risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile.
În ceea ce privește tratamentele fiscale alternative, acestea constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi pentru ca derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare fiscală, dar și facilitarea conformării fiscale voluntare să aibă loc în premise cât mai eficiente. Aceste acțiuni sunt puse în aplicare de către Direcția generală control venituri persoane fizice.