Cei mai bogați 300 de români, în vizorul ANAF: ce controale a anunțat Fiscul pentru persoane fizice

Cei mai bogați 300 de români, în vizorul ANAF: ce controale a anunțat Fiscul pentru persoane fizice

Foarte mulți români asociază ANAF cu controale la firme, companii mici și mijlocii, giganți industriali, persoane juridice. În practică, însă, sunt atât de mulți bani pentru care nu se plătesc impozite de către persoane fizice, încât Fiscul a decis să pună tunul și pe această categorie de români.

În urmă cu câteva zile, anunțam începerea colaborării dintre ANAF și experții FMI, proaspăt ajunși în țară pentru a facilita investigarea averilor fabuloase dobândite de persoane fizice. Nu a durat mult până când mai multe detalii ale colaborării dintre cele două instituții au ajuns online, chiar din partea șefului Autorității Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș.

Persoanele fizice cu averi fabuloase, românii cu bani, în vizorul ANAF

„Noi monitorizăm în ANAF 300 de persoane fizice considerate cu averile cele mai mari din România.”, a explicat șeful Autorității într-o intervenție la Antena 3 CNN.

„Schimbul de bune practici pe care le avem în aceste zile cu experţii din SUA şi Australia cred că ne ajută să avem o administrare fiscală cât mai performantă şi în acest domeniu. Aici discutăm de persoane fizice care sunt cu venituri foarte mari, care sunt sper eu legale, dar pot să existe şi fluctuaţii de la an la an şi astfel avem o bună monitorizare.”, a mai precizat Lucian Heiuș despre colaborarea cu experții FMI care se află în aceste zile în România.

Experții la care face referire oficialul român sunt Graham Whyte (Australia) şi Margaret Gavaghan (SUA). Cei doi activează în cadrul Fondului Monetar Internațional și au venit în România la începutul săptămânii trecute pentru a colabora cu ANAF. Scopul lor este de a elabora o serie de recomandări privind dezvoltarea unui plan de acțiune referitor la creșterea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

În final, este important de reținut că inspectorii ANAF nu se mai ocupă de mult timp doar de firme și persoane juridice. După ce în urmă cu câțiva ani au pus tunurile pe profesorii care făceau meditații, acum s-au orientat către cei mai bogați 300 de români.