ANAF primește mai multă putere decât oricând: niciun român, atenție, nici măcar un român nu mai scapă
În încercarea autorităților de a crește veniturile colectate la bugetul de stat, ANAF este privit ca un element de bază, deosebit de important, căruia nu i-ar prinde rău mai multă putere.
Ca să dispară economia subterană și fenomene nocive precum munca la negru sau la gri, adică declarată doar parțial în actele contabile, autoritățile de la București vor să se folosească de forța ANAF pentru a tranșa lucrurile și a face lumină.
Cu ANAF nu va mai fi de glumă
Fiscul nostru are capacitatea de a scoate din umbră banii negri sau nedeclarați ai românilor și de a-i punte pe toți să plătească în mod egal în fața legilor Codului fiscal, așa cum este și normal.
Fiecare cetățean, indiferent de ocupația sa, de veniturile sale, trebuie să se supună regimului fiscal corespunzător situației sale, să nu mai existe cazuri în care unii reușesc să ridice imperii ocolind legea, iar alții muncesc până la epuizare pentru a-și plăti taxele și impozitele și a fi niște cetățeni corecți.
Nu va mai face nimeni evaziune fiscală în România
Conform ministrului nostru de Finanțe, trebuie să se mai depună mult efort pentru a consolida capacitatea instituțională a ANAF, ca să avem rezultate, mai mulți bani la buget, ca evaziunea fiscală să dispară din România.
„Vreau să vă spun că avem încă de lucrat pe ceea ce înseamnă capacitatea instituțională a ANAF și o să vedeți în perioada următoare măsuri care privesc consolidarea capacității instituționale tocmai în ideea aceasta, ca prin combaterea evaziunii fiscae să aducem întâi de toate, munca și economia la negru să o albim, pentru că este un obiectiv important pentru țară”, a ținut să puncteze ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Vezi aici de ce ANAF începe controalele în România
Guvernul nu mai vrea să avem economie „la negru”
„De aceea, cred eu că și în această zonă avem foarte multe lucruri de făcut. Gândiți-vă ce ar însemna dacă am fi mai duri pentru ceea ce înseamnă colectarea impozitelor și taxelor, și n-am avea atâta dare de inimă, și pe ceea ce înseamnă sancționarea celor care săvârșesc fapte de evaziune fiscală sau se găsesc în zona unor fapte contravenționale – și avem aici mult loc pentru a îmbunătăți colectarea și activitatea fiscală a statului”, a adăugat oficialul.
O altă măsură de combatere a evaziunii fiscale în România poate fi și limitarea plăților cash. Amintim că, de curând, Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre cu modificări legislative care să conducă la ”o creştere a conformării la utilizarea mijloacelor moderne de plată, cu efecte directe în prevenirea evaziunii fiscale”. Proiectul prevede că noilor reguli mai dure trebuie să se alinieze atât persoanele fizice de la noi din țară, cât și firmele.