ANAF pare s-o ”dea de gard” cu majorările de TVA: ba e 5%, ba este 19%, nimeni nu știe, toți riscă sancțiuni
În urmă cu aproximativ șase luni, au fost înregistrate în România mai multe modificări aduse cotei de TVA. Acestea au fost ”instaurate” prin Ordonanța Guvernului 16/2022. Problema este că multe dintre modificările introduse acum, de fapt, ridică mai multe întrebări decât răspunsuri.
Cele mai mari probleme provocate de noile valori de TVA afectează atât mici antreprenori, cât și jucătorii din HoReCa. Patronii și-ar dori să fie corecți, dar nici măcar ANAF nu are răspunsuri la unele întrebări. Ideea de bază este că, la o solicitare a Camerei Consultanților Fiscali (CCF), oficialii Agenției Naționale de Administrare Fiscală au venit cu câteva lămuriri suplimentare, dar tot rămân în picioare niște dileme.
Totul pleacă de la majorările de TVA
Începând cu 1 ianuarie 2023, TVA-ul pentru băuturile îndulcite a crescut de la 9% la 19%, iar pentru cazările turistice și serviciile de restaurant, respectiv catering, a înregistrat un salt de la 5% la 9%, cu aceeași dată. Deși în aparență lucrurile par clar, când vine vorba de finețuri, patronii nu știu ce TVA să aplice. Cel puțin parțial, la solicitarea CCF, unele detalii s-au mai lămurit, întregul răspuns oficial din partea ANAF fiind disponibil aici.
1. Problema sucurilor eco de fructe și legume care conțin zahăr, pentru care era neclar dacă TVA-ul este de 9% sau 19%. Conform reprezentanților ANAF, pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr (ori alți îndulcitori) sau care sunt aromatizate și care se încadrează la categoria produselor ecologice, cota de TVA aplicată este de 5%, însă numai dacă livrarea e însoțită de documentul de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În rest, pentru băuturile nealcoolice îndulcite sau aromatizate, TVA-ul este de 19%.
2. Problema legată de cafea, ceai și limonadă (servite în localuri), pentru care era neclar dacă se aplică TVA-ul de 9% sau cel de 19%. În acest caz, reprezentanții ANAF s-au referit la cafele, ceaiuri și cacao (ce sunt preparate în localuri sau sunt vândute prin automate comerciale), dar au omis limonada. Concret, pentru aceste băuturi preparate (nu s-a făcut nicio diferențiere între îndulcite și neîndulcite) s-a clarificat că se aplică TVA-ul de 19%.
Un pic frustrant este că cei de la ANAF au omis să adreseze problema produselor eco, montane și tradiționale, care sunt vândute în localuri. În continuare, nu este clar dacă ar trebui să fie vândute clienților cu TVA de 5% sau 19%. Întrebările care au rămas fără răspuns au fost retrimise către Agenția Națională de Administrare Fiscală, conform Avocatnet.ro.