Amenzi de până la 45.000 de lei pentru românii care nu cunosc legea și aruncă aiurea din casă. Cum scapi legal de o saltea, mobilier sau balast
În 99% dintre cazuri, în România, gunoiul merge la tomberon, iar dacă faci un efort pentru reciclare, ai și tomberoane de diferite culori pentru plastic, metal, sticlă. Mai problematică este însă situația obiectelor casnice de folosință îndelungată sau a deșeurilor din renovări. Dacă nu ești atent, acestea se pot lăsa cu amenzi usturătoare.
La începutul acestui an, s-au actualizat legea și sancțiunile referitoare la regimul deșeurilor în țara noastră. Așa am ajuns în situația în care, chiar și persoanele fizice, pot fi sancționate cu amenzi de până la 45.000 de lei și/sau pedepse cu închisoarea. Este foarte important să fii atent când vine vorba de debarasarea de deșeuri.
Contactează firma de salubritate sau, dacă vorbim de reciclabile, caută o firmă pe internet care să fie activă în localitatea ta de reședință. În mod previzibil, s-ar putea să te coste să scapi de obiecte mari sau balast, dar există și șansa ca acestea să fie ridicate gratuit, fie și doar în anumite zile sau între anumite ore.
Ce spune legea despre gunoaie și deșeuri, cum te trezești cu amendă
OUG 92/2021 este legislația privind regimul deșeurilor, actualizată la începutul acestui an. Aceasta stabilește o serie de interdicții privind eliminarea deșeurilor și sancțiuni pentru încălcarea lor. În primul rând, documentul cu pricina te ajută să înțelegi că deșeuri poți numi orice obiect sau substanță pe care o arunci, ai intenția sau obligația de a o arunca. Deșeuri municipale sunt intitulate:
- deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat de la gospodării, inclusiv hârtia și cartonul, sticla, metalele, materialele plastice, biodeșeurile, lemnul, textilele, ambalajele, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori și deșeurile voluminoase, inclusiv saltelele și mobila;
- deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat din alte surse, în cazul în care deșeurile respective sunt similare ca natură și compoziție cu deșeurile menajere.
Este important de reținut că deși lista de mai sus pare stufoasă, deșeurile municipale nu includ deșeurile provenite din producție, agricultură, silvicultură, pescuit, fose septice și rețeaua de canalizare și tratare, inclusiv nămolul de epurare, vehiculele scoase din uz sau pe cele provenite din activități de construcție și desființări.
Ce este interzis să faci cu gunoaiele și deșeurile, care sunt sancțiunile
În primul rând, OUG 92/2021 stabilește că abandonarea, aruncarea, ascunderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor de orice fel, dar și eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise. Prin Legea nr.17/2023, amenzile pentru acțiunile menționate și ignorarea interdicțiilor au fost majorate, iar aplicarea lor, extinsă. Astfel, s-a ajuns la amenzi cuprinse între 30.000 și 45.000 de lei.
Mai mult decât atât, în funcție de unde se petrece fapta, există riscul să se aplice și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea/ aruncarea/ eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor, îngroparea deșeurilor, după caz. La închisoare pentru acțiuni din același spectru, de la 1 la 5 ani, poți să ajungi pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor când cantitatea sau impactul lor asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu pot fi neglijate, conform Avocatnet.ro.