08 iun. 2023 | 09:07

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care stau la curte, au terenuri: au venit somațiile, mai ai timp până la 30 iunie

ACTUALITATE
Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care stau la curte, au terenuri: au venit somațiile, mai ai timp până la 30 iunie

Nu mai puțin de 21 de somații au fost aplicate deja și, în orice moment, se pot transforma în amenzi contravenționale de până la 20.000 de lei pentru românii care stau la casă cu curte sau au terenuri și neglijează acest aspect.

În fiecare an, autoritățile iau foarte în serios soluționarea problemei terenurilor cu ambrozie, aceasta este o plantă foarte periculoasă care poate provoca alergii severe și, nu de puține ori, astm. De această dată, a fost vorba de autoritățile de la Galați care au împărțit somații proprietarilor de terenuri pline cu ambrozie. Somații au fost transmise în cazul a 21 de proprietăți aparținând persoanelor fizice și juridice.

Ce trebuie să știe românii, dacă vor să scape de amenzi

Amenzile pentru proprietarii de terenuri care neglijează prezența ambroziei variază de la 1000 la 5000 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv 10.000 – 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice. De fiecare dată vorbim de sancțiuni care se aplică celor care nu au luat măsuri pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii buclucașe.

„Identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se face până pe 30 iunie 2023, de personal împuternicit prin dispoziția primarului, poliţişti locali şi comisari ai Gărzii de Mediu. Primul control pe teren se efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an, iar a doua verificare se face între 1 august și 30 octombrie”, a informat Primăria Galați.

Termenul limită pentru identificarea terenurilor infestate cu ambrozie este 30 iunie, iar efortul de teren se fac de către personal împuternicit prin dispoziția primarului. Vorbim de polițiști locali și comisari ai Gărzii de Mediu. Primul control pe teren se efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an, iar a doua verificare se face între 1 august şi 30 octombrie.

”Pentru recunoaşterea ambroziei, pot fi accesate site-urile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (www.mmediu.ro) şi Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro)”, a ținut să menționeze oficialii de la Primăria Galaţi.

O practică similară se întâmplă și în București, Sector 5.

„Colegii de la Poliția Locală Sector 5 au început campania de somare a proprietarilor din Sectorul 5 să își curețe terenurile de ambrozie până la sfârșitul acestei luni. Conform Legii 62/2018, aceștia sunt obligați să le mențină igienizate, să le împrejmuiască și să le curețe de ambrozie, o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice.

Cei care nu iau măsuri de prevenire, combatere și eliminare a ambroziei, riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice și de până la 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice”, au scris autoritățile din Sectorul 5 pe Facebook.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele