27 iun. 2023 | 10:28

Alți 3.000 de lei pentru români: ce trebuie să faci și cine primește frumoșii bani, în vouchere de la stat

ACTUALITATE
Alți 3.000 de lei pentru români: ce trebuie să faci și cine primește frumoșii bani, în vouchere de la stat

Proiectul de vouchere în valoare de 3.000 de lei de la stat a fost aprobat de Consiliul Local Constanţa de la finalul lunii ianuarie. Până acum, însă, nimeni nu a depus dosarul pentru a beneficia de ajutor.

Este vorba despre vouchere în valoare de 3.000 de lei acordate pentru constănțenii care suferă de depresie. Constanța a devenit primul oraș din România în care s-a implementat un astfel de proiect.

Ce acte trebuie să ai ca să obții aceste vouchere de la stat

Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori cât populația României. Nici țara noastră și nici județul și municipiul Constanța nu stau deloc bine la acest capitol. Potrivit datelor întocmite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în perioada 2014-2020, numărul celor înregistrați cu depresie a crescut cu aproape 14%. Astfel, la nivelul județului Constanța sunt în jur de 30.000 de persoane înregistrate cu depresie, dintre care aproape 14.000 sunt femei.

Iată ce trebuie să faci, ca să primești aceste vouchere:

  • ești înregistrat în documentele autorităților: trebuie să ai toate documentele puse în ordine
  • o scrisoare medicală de la un specialist, care poate fi și medicul de familie
  • să ai domiciliul în Constanţa
  • să fii diagnosticat de către un specialist
  • veniturile pe fiecare membru al familiei să fie sub 5.000 de lei.

Așadar, toate aceste documente trebuie depuse la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța. Ulterior verificării actelor, primăria virează acești bani, 3.000 lei, către cabinetul psihologic unde persoana respectivă care suferă de depresie se tratează. Banii ar urma să ajungă pentru 10-15 ședințe.

Ca referință, cel de-al treilea raport anual privind sănătatea mintală a oamenilor de pe glob arată că stăm din ce în ce mai rău, din acest punct de vedere.

În general, lumea se află într-o situație similară cu cea din ultimii doi ani, singura diferență fiind că acum părem să fim mai puțin stresați de COVID și mai supărați din pricina realității cotidiene. Din 2020, sănătatea mintală a lumii pare să se îndrepte într-o singură direcție: în jos.

„Datele oferă un barometru al modului în care se descurcă societatea noastră globală, pe măsură ce ieșim din pandemia de COVID-19”, se arată în raport.

Datele au fost colectate de la 407.959 de respondenți din 64 de țări au demonstrat că media globală se menține, deși aceasta nu este neapărat o veste bună.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele