01 iun. 2023 | 17:04

Alimentele care încetinesc îmbătrânirea minții. Ce au descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Alimentele care încetinesc îmbătrânirea minții. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință au descoperit că unele alimente încetinesc îmbătrânirea minții. Un studiu recent a demonstrat că acestea întârzie declinul mintal cauzat de trecerea anilor, datorită unor compuși pe care îi conțin.

Ce alimente încetinesc îmbătrânirea minții

Cercetătorii au demonstrat că flavonoidele pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii minții. Acești compuși se găsesc în băuturi și alimente precum ceaiul verde, merele, nectarinele, fructele de pădure, perele și ciocolata sau pudra de cacao.

În cadrul studiului efectuat recent, oamenii de știință au testat suplimente cu flavonoide extrase din cacao. În cadrul cercetării, subiecții au fost împărțiți în două grupuri, dintre care unul a primit un supliment de 500 de miligrame de flavonoide zilnic, iar celălalt a primit pilule placebo.

Astfel, cercetătorii au descoperit că deși suplimentul nu a făcut o prea mare diferență pentru adulții care aveau o dietă echilibrată, bogată în flavonoide, scorurile de memorie s-au îmbunătățit considerabil pentru cei care erau deficitari la acest capitol.

Totuși, cercetătorii au atras atenția că oamenii nu trebuie să înțeleagă că este bine să mănânce cantități mari de ciocolată. Motivul este acela că alimentul conține o cantitate mult prea mică de flavonoide, în timp ce vine cu multe alte posibile efecte negative pentru organism.

Alimentele care incetinesc imbatranirea mintii. Ce au descoperit oamenii de stiinta

Foto: pexels.com

Ce sunt flavonoidele

Clasa de flavonoide numită flavonoli sau flavan-3-oli este reprezentată de compuși ce ajută la obținerea culorilor fructelor și legumelor. Fiecare plantă poate conține mai mult de un tip de flavanoli, precum și micronutrienți necesari ce se completează reciproc.

Acesta este un motiv cheie pentru care numeroși nutriționiști le recomandă oamenilor să mănânce alimente „în toate culorile curcubeului”, astfel încât să obțină cele mai multe beneficii pentru sănătate.

Flavanolii afectează procesele din organism. Academia de Nutriție și Dietetică a recomandat anul trecut un aport zilnic de 400 până la 600 de miligrame de flavanoli. Aceasta a citat studii ce au arătat că acești compuși pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet.

Spre deosebire de carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine, minerale și apă, flavanolii nu sunt necesari pentru a supraviețui. Însă, la fel ca fibrele, ei sunt esențiali pentru o stare de sănătate bună, conform coautorului studiului, Gunter Kuhnle, profesor de științe alimentare și nutriționale la Universitatea Reading din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

„Fibrele nu sunt esențiale pentru supraviețuire, dar este foarte important ca oamenii să consume cantități suficiente de fibre pentru a avea o sănătate cardiovasculară bună și pentru a se proteja împotriva cancerului”, a spus el, conform CNN.

Alți cercetători au descoperit, la rândul lor, că flavanolii au un beneficiu cognitiv, deși unul redus. Un studiu a arătat că scorurile cognitive ale persoanelor care au consumat cantități mari de flavanoli au scăzut mai lent pe deceniu decât cele ale persoanelor care au consumat cantități mici. Însă, diferența a fost foarte mică.

În urma unui alt studiu, din noiembrie 2020, oamenii de știință au constatat că flavanolii din cacao par să crească fluxul sanguin către cortexul cerebral, partea creierului responsabilă de luarea deciziilor.