Alertă pe Marea Neagră. O mină marină a fost observată în larg
A fost declanșată o alertă pe Marea Neagră, după ce o mină marină a fost observată în larg, la o distanță de 13 kilometri față de Sulina. La un moment dat, aceasta a dispărut din raza vizuală a Poliței de Frontieră și a ajuns în apele teritoriale ale Ucrainei.
Zonă de siguranță, instituită de polițiștii de frontieră
Echipajul unei nave comerciale a fost cel care a alertat autoritățile că la aproximativ șapte mile marine, adică 13 kilometri est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se afla un obiect plutitor asemănător unei mine marine.
Autoritățile s-au deplasat la locul ce le-a fost indicat cu o navă din dotarea Gărzii de Coastă şi au monitorizat obiectul, stabilind că a fost vorba despre o mină marină aflată în derivă. La un moment dat, mina a ieșit din câmpul vizual al poliţiștilor de frontieră și a intrat în apele ucrainene.
Garda de Coastă a transmis că potrivit procedurilor specifice, poliţiştii de frontieră au instituit o zonă de siguranţă, şi asigură securitatea perimetrală, fiind totodată anunţate autorităţile naţionale şi cele ucrainene cu atribuţii în domeniu, fiind informaţi de către cei din urmă cu privire la faptul că vor interveni pentru distrugerea minei.
Aviz pentru navigatori
În acest context, Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, cu privire la existența pericolului de mină marină.
„Curenții marini de suprafață existenți în largul țărmului de la Sulina au generat mișcarea minei marine spre nord – nord-vest, aspect care a condus la ieșirea acesteia din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române și intrarea sa în apele teritoriale ale Ucrainei, în jurul orei 20.00.
Ca urmare, misiunea de intervenție a puitorului de mine și plase a fost suspendată, spațiul maritim românesc a rămas sub monitorizare continuă, iar o navă ucraineană a ajuns la fața locului și a preluat misiunea de cercetare, supraveghere și de neutralizare a minei.
Forțele Navale Române recomandă tuturor navelor care își desfășoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudență și să întărească măsurile de observare, pe timpul navigației, iar dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră și cu formă sferică, în derivă, să anunțe imediat autoritățile române, prin canalele specifice.”, a mai transmis Garda de Coastă.