13 apr. 2023 | 10:53

Alertă de securitate în Japonia. Milioane de oameni, anunțați să se adăpostească. Ordinul lui Kim Jong-Un ce a speriat Tokyo

ULTIMA ORĂ
Alertă de securitate în Japonia. Milioane de oameni, anunțați să se adăpostească. Ordinul lui Kim Jong-Un ce a speriat Tokyo

A fost alertă de securitate într-o zonă din Japonia, iar milioane de oameni au fost anunțați de autorități să se adăpostească, după ce un ordin dat de liderul nord-coreean Kim Jong-un a speriat Tokyo. Incidentul a provocat furie în rândul populației nipone.

Ce a provocat alerta din Japonia

Alerta din Japonia a vizat insula Hokkaido din nordul țării și a fost provocată de lansarea unei rachete balistice din Coreea de Nord, miercuri, la ordinul lui Kim Jong-un, ca parte a unui exercițiu militar. Milioane de oameni au fost anunțați să se adăpostească.

Ulterior, alerta a fost ridicată, oficialii locali anunțând că nu exista pericolul ca racheta balistică lansată de coreea de Nord să se prăbușească pe insulă. Ulterior, oficialii de la Tokyo au transmis că aceasta a căzut în afara teritoriului țării, în apele de pe coasta de est a Peninsulei Coreene.

Măsura autorităților din Japonia, criticată

Emiterea alertei referitoare la necesitatea ca localnicii să se adăpostească a fost criticată de unii dintre aceștia, care au acuzat că măsura nu a făcut decât să provoace panică.

„La ce folosește J-Alert, care avertizează că o rachetă va cădea când nu se știe unde va cădea? În cele din urmă, nu servește la nimic altceva decât să insufle poporului japonez sentimentul că Japonia este vizată și să îl sperie.”, a scris o persoană pe Twitter, potrivit CNN.

Pe de altă parte, secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a apărat răspunsul guvernului nipon, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi la Tokyo. Oficialul a spus că a fost corectă emiterea alertei, în contextul informațiilor limitate disponibile în acel moment, și că aceasta a fost actualizată imediat ce autoritățile au primit mai multe date legate de rachetă.

Statele Unite ale Americii au condamnat acțiunea Coreei de Nord. Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate naţională al preşedinţiei americane, a transmis că lansarea rachetei balistice reprezintă o încălcare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, crescând în mod inutil tensiunile şi riscând destabilizarea securităţii în regiune.