13 dec. 2023 | 12:40

Aici trebuie să te muți ca să trăiești incredibil de mult: Localitatea din România unde oamenii sunt cei mai longevivi

ACTUALITATE
Aici trebuie să te muți ca să trăiești incredibil de mult: Localitatea din România unde oamenii sunt cei mai longevivi

Într-o localitate din Buzău se desfășoară un fenomen remarcabil. Aici, 40 de persoane au depășit vârsta de 90 de ani, bucurându-se de o sănătate robustă și vitalitate, în pofida provocărilor vieții pe care le-au întâmpinat. Acesta este locul în care oamenii trăiesc cel mai mult.

Locul unde oamenii trăiesc cel mai mult

Procentual, contribuția lor la totalul populației demonstrează că la Mânzălești există de patru ori mai mulți longevivi decât în restul țării. Secretele care susțin această rezistență includ munca zilnică, un stil de viață echilibrat și convingerea că greutățile sunt doar trecătoare.

Îngrijindu-se de zece pogoane de teren cu livezi, fânețe și pădure, o locuință înconjurată de grădină, 3 grajduri, 2 șuri și un hambar, Gică Baciu, în vârstă de 101 ani, se ocupă personal de toate acestea, conform Stirile ProTV. El este cel mai în vârstă locuitor al comunei Mânzălești și un exemplu viu al puterii și vitalității în ciuda trecerii anilor.

În Ținutul Buzăului, zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022, se află o așa-numită „blue zone”, adică o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei.

Vezi și: Locul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Ce este special aici, pe ce loc este Bucureştiul

Speranța de viață în România

Conform datelor statistice furnizate de Primăria Mânzălești, amplasată în Valea Slănicului, dintr-un număr total de 2.000 de locuitori, 40 au atins vârsta de peste 90 de ani, reprezentând aproximativ 2% din totalul populației. Această prevalență este deosebit de remarcabilă, fiind de 4 ori mai mare în comparație cu media națională din România. Conform ultimului recensământ, dintr-o populație totală de 19,053 de milioane de locuitori, 102.000 de persoane au depășit vârsta de 90 de ani, reprezentând astfel 0,5% din totalul populației.

Procentul din Mânzălești este comparativ cu cel din faimoasele „zone albastre” cum sunt insula grecească Ikaria, Sardinia, din Italia sau peninsula Nicoya, din Costa Rica.

Cu toate astea, speranța de viață este un subiect foarte sensibil în România, în contextul în care, după ce au ieșit la pensie, cei mai mulți români mai au doar câțiva ani de trai în condiții decente, de cele mai multe ori, cu sume de bani modice.

Vezi și: Zona din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Mii de români de aici au peste 100 de ani

În Liechtenstein, speranța de viață este 84,95 de ani, este cea mai mare valoare înregistrată în Europa, defalcată pe 83,16 ani la bărbați și 86,23 de ani la femei. Elveția nu este departe, cu o medie de 84,38 de ani. Foarte bine stau și italienii, cu o medie de 84,2 ani și un avantaj de aproximativ 4 ani pentru femei în fața bărbaților. Din păcate, în România, realitatea este cu mult mai îngrijorătoare decât exemplele date și, desigur, cu mult sub media europeană. Ca pesimismul să fie maxim, ministrul Muncii este de părere că în țara noastră nu vor exista fluctuații pozitive la acest capitol până în 2050.