12 sept. 2023 | 15:28

Aici sunt banii românilor, de fapt. Banca populară din România care și-a triplat profitul într-un an

ACTUALITATE
Aici sunt banii românilor, de fapt. Banca populară din România care și-a triplat profitul într-un an

CEC Bank a anunțat că a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net neaudiat de 369,4 milioane de lei, de trei ori mai mare decât aceeași perioadă a anului trecut.

„Am continuat să finanțăm economia cu credite noi”

Banca a anunțat o creștere cu 29,4% a activelor nete – până la 69,08 miliarde de lei – față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, veniturile nete din dobânzi și comisioane au crescut în acest an cu 10,7%, ajungând la 912,7 milioane de lei, în condițiile în care ratele bonificate pentru depozite au crescut într-un ritm accelerat.

Cheltuielile de funcționare ale băncii, care includ deprecierea altor active, amortizarea, cheltuielile administrative, salariile, etc., au înregistrat o creștere de 4% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce rata inflației în această perioadă a atins 10,3%.

Valoarea brută a creditelor acordate clienților, care se află în sold, a atins un nivel de 32,25 miliarde de lei, reflectând o creștere semnificativă de 10% față de perioada similară din 2022.

Depozitele atrase de la clienții nebancari au înregistrat o expansiune impresionantă de aproximativ 27% față de sfârșitul primului semestru al anului trecut, ajungând la un total de 59,8 miliarde de lei.

„Am continuat să finanțăm economia cu credite noi în valoare de circa 5 miliarde lei acordate în primul semestru și să ne consolidăm poziția pe piață prin creșterea activelor la o valoare nemaiatinsa până acum de CEC Bank – peste 69 miliarde de lei.

Vom continua planurile de creștere și de atragere de resurse și capital pentru a finanța economia românească și vom încuraja clienții să facă economii”, a declarat președintele CEC Bank, Bogdan Neacșu.

Câte credite au luat românii în prima parte a anului

În primul semestru din 2023, CEC Bank a oferit un număr impresionant de peste 27.000 de credite noi, cu o valoare totală de aproximativ 5 miliarde de lei.

Din această sumă considerabilă, 4 miliarde de lei au fost acordate în special companiilor, din care aproximativ un miliard de lei au fost distribuiți în cadrul programului IMM Invest Plus, iar peste 550 de milioane de lei au fost alocate pentru sprijinirea proiectelor cu finanțare europeană.

Cele mai importante sectoare de activitate susținute, în concordanță cu programele destinate proiectelor de interes național și regional, au inclus domenii precum construcțiile, agricultura și energia regenerabilă.

În plus, peste 23.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanțări în valoare de 0,9 miliarde de lei.

De asemenea, soldul creditelor acordate sectorului agricol a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 4,66 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o expansiune impresionantă de 40% în comparație cu prima jumătate a anului precedent.

Volumul schimburilor valutare realizate de clienți a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, atingând 10,14 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 11,42%.

Pe lângă aceste cifre impresionante, se observă că tranzacțiile efectuate prin carduri au crescut în medie cu aproximativ 30%, în timp ce valoarea acestora a înregistrat o creștere de aproximativ 21%.

De asemenea, volumele de tranzacționare cu comercianții parteneri ai băncii au cunoscut o expansiune spectaculoasă, crescând cu peste 40%.