Afacerea din România cu care a dat lovitura un buzoian. E de milioane, iar acum 5 ani era imposibilă
Un pomicultor buzoian a început o afacere cu cinci ani în urmă, iar acum se așteaptă la o producție de aproximativ 10 tone, care i-ar aduce un câștig substanțial.
Valentin Badea a plantat în livada sa primii smochini în urmă cu cinci ani. El spune acum că este mulțumit de rezultate și se așteaptă ca anul viitor să producă 20 de tone.
„Producţia e dublă faţă de anul trecut, iar pentru anul viitor estimez 20 de tone, cu siguranţă. E o producţie mulţumitoare pentru nişte pomi pe care i-am ţinut un pic din tăiere. Rezultatele sunt pe măsură şi sunt mulţumit de ele.
Am ales smochinul pentru că nu sunt livezi de smochini în zonă, din ce ştiu e singura din Buzău, am ales pentru că e un pom iubitor de secetă şi care e ferit de secetă”, a spus Valentin Badea, pentru agriculturalacostum.ro.
Pomicultorul spune că nu folosește niciun fel de substanțe chimice pentru tratare pomilor și speră să poată primi o certificare bio pentru livada sa de smochini.
Livada acestuia are aproximativ 9000 de metri pătrați pe care a plantat peste 600 de smochini.
Cum se crește și întreține smochinul
Smochinul, o plantă specifică regiunilor mediteraneene, prosperă în zonele cu climă caldă și aridă, datorită capacității sale remarcabile de adaptare.
În prezent, este posibilă cultivarea smochinului și în România, așa cum demonstrează producția prosperă din Buzău.
Smochinul este de obicei întâlnit în zonele cu climă caldă din sud, unde poate produce pe tot parcursul anului atunci când temperatura se menține constant peste 15 grade Celsius.
Cu toate acestea, se poate găsi chiar și în zonele din România, dar în aceste medii, în timpul iernii, smochinul își pierde frunzele. Cu toate acestea, planta are capacitatea de a rezista la frigul iernii, mai ales când lemnul este bine lignificat.
Aceasta poate fi realizată prin evitarea excesului de azot în fertilizare și prin limitarea acestuia prin utilizarea de materie organică sau amendamente naturale, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd bine fermentat. În cazul unor condiții de ger extrem, dacă planta moare, pot apărea noi lăstari din bază, care ulterior o vor reconstitui.
Smochinul este o specie extrem de adaptabilă și se descurcă bine în diferite tipuri de sol, cu condiția ca acesta să aibă o drenare adecvată, deoarece nu tolerează acumularea apei în exces.