17 ian. 2023 | 15:55

Adio, vacanțe ieftine – țara din Europa unde nu mai merge cu bani puțini, care este motivul

ACTUALITATE
Adio, vacanțe ieftine - țara din Europa unde nu mai merge cu bani puțini, care este motivul

Până de curând, în Europa existau o serie de țări unde o vacanță nu te împingea la limita falimentului.

Românii fără prea mulți bani, dar cu chef de relaxare, obișnuiau să meargă în excursii mai lungi sau mai scurte în Bulgaria, Grecia, dar și Croația.

Deși Grecia și Bulgaria încă rămân accesibile pentru românii din clasa de mijloc (cel puțin momentan), nu același lucru va putea fi spus, de acum, despre Croația. Din păcate, în această țară, tendințele sunt în plină schimbare.

De vreme ce, de curând, Croația a adoptat, în paralel cu moneda națională, Euro, totul va costa un pic mai mult aici, în viitorul apropiat.

De fapt, efectele tranziției la Euro deja se văd din plin și se manifestă chiar și asupra locuitorilor, în ciuda faptului că Guvernul a promis că acest lucru nu se va întâmpla.

Ce se întâmplă cu vacanțele în această țară

Din nefericire pentru cei care nu au apucat să viziteze, până acum, Croația, o vacanță aici nu va mai costa chiar atât de puțin.

Prețurile au tendința de a se dubla, în contextul introducerii țării în Zona Euro, mulți comercianți speculând din plin această oportunitate. Evident, consumatorii sunt cei care urmează să sufere cel mai mult.

Pentru o mai bună înțelegere, o să luăm ca exemplu costul unei cești de cafea, înainte și după data de 1 ianuarie 2023. Dacă înainte puteai cumpăra acest produs la 1,73 Euro, acum nu îl găsești, în cele mai importante orașe, la 2 Euro.

Alimentele de bază suferă din aceeași pricină, iar asta se va răsfrânge, automat, peste Croația, în stilul pieselor de Domino.

În mod clar, acest tip de comportament se întinde și la alte produse și servicii, inclusiv în domeniul hotelier sau agrement.

Mai mult, dacă în restul Zonei Euro, inflația a scăzut, în Croația, lucrurile s-au petrecut tocmai invers.

Desigur, pe viitor, se poate întâmpla ca Guvernul să producă o serie de măsuri pentru ca populația să se acomodeze cu mai multă ușurință la traziție și, într-un final, la prețuri integral exprimate în Euro.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele