Adevărul despre consumul de apă pentru a slăbi. Explicația unui expert
Ideea potrivit căreia consumul de apă din abundență poate ajuta la pierderea în greutate a fost răspândită pe scară largă pe internet. Unele surse sugerează chiar să consumați până la aproximativ 4,5 litri de apă zilnic în acest scop.
Teoria din spatele acestei afirmații este că apa poate stimula arderea caloriilor și poate reduce pofta de mâncare, facilitând astfel pierderea în greutate. Cu toate acestea, dovezile științifice care susțin aceste afirmații sunt oarecum limitate.
Un studiu la scară mică, care a implicat 14 adulți tineri, a constatat că consumul a 500 ml de apă a crescut consumul de energie de repaus (caloriile arse în repaus) cu aproximativ 24%. Deși acest lucru poate suna inițial promițător, este crucial să rețineți că acest efect a durat doar aproximativ o oră.
În termeni practici, pentru un adult de 70 kg, această creștere a consumului de energie s-a ridicat la doar 20 de calorii suplimentare arse – aproximativ echivalentul unui sfert de biscuit – pentru fiecare 500 ml de apă consumată.
Un alt studiu, care a implicat opt adulți tineri, a observat o creștere minoră de 4% a arderii caloriilor atunci când participanții au băut apă rece. Acest efect a fost atribuit faptului că organismul cheltuiește energie suplimentară pentru a crește temperatura apei reci ingerate pentru a o aduce la aceeași temperatura sau pentru a procesa volumul crescut de lichid prin rinichi. Cu toate acestea, similar studiului anterior, acest efect a fost, de asemenea, de scurtă durată, a durat aproximativ o oră.
În esență, deși există o bază științifică pentru afirmația potrivit căreia apa ar putea avea un impact asupra arderii caloriilor, creșterea netă reală a caloriilor arse este minusculă. Chiar dacă ați crește consumul zilnic de apă cu 1,5 litri, economiile de calorii rezultate ar fi mai mici decât ați consuma într-o singură felie de pâine.
Mai mult, este important de subliniat faptul că cercetările efectuate până acum s-au concentrat în primul rând pe adulți tineri, sănătoși. Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă aceste efecte se extind și la alte grupuri, cum ar fi adulții de vârstă mijlocie și cei vârstnici.
Ideea că apa poate reduce apetitul prin umplerea parțială a stomacului are un anumit merit și este susținută de studii efectuate pe adulți de vârstă mijlocie și vârstnici. În astfel de cazuri, s-a demonstrat că consumul de apă înainte de masă duce la pierderea în greutate, probabil pentru că are ca rezultat reducerea aportului de alimente.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei 3 litri de apă pe zi. Acum s-a aflat, ce au spus specialiștii
Mitul potrivit căruia consumul de apă te ajută să slăbești
Cu toate acestea, pentru persoanele care caută în mod activ să scadă kilogramele în exces, știința devine mai puțin clară. Un studiu a raportat o scădere în greutate de 2 kg pe o perioadă de 12 săptămâni în rândul adulților de vârstă mijlocie și cei vârstnici care au băut apă înainte de masă, comparativ cu cei care nu au băut.
În mod curios, participanții mai tineri (cu vârste între 21 și 35 de ani) nu au experimentat nicio pierdere în greutate, indiferent dacă au consumat apă înainte de masă. Cu toate acestea, această explicație nu ține cont de lipsa unui efect la adulții tineri, necesitând cercetări suplimentare pentru a descoperi motivele care stau la baza.
O provocare cheie în mare parte din această cercetare este că evaluează în primul rând impactul apei asupra apetitului unei singure mese, oferind puține informații asupra efectelor sale pe termen lung asupra pierderii în greutate.
Acest lucru s-ar putea datora dorinței înnăscute a corpului de a-și menține dimensiunea, ceea ce face dificilă obținerea unei pierderi durabile în greutate doar prin suprimarea poftei de mâncare. În Europa, de exemplu, afirmațiile nu pot fi făcute în mod legal cu privire la alimentele care sporesc sațietatea și duc la pierderea în greutate.
În ciuda potențialelor efecte de atenuare a poftei de mâncare ale apei, se pare că aceasta ar putea să nu aibă ca rezultat o schimbare semnificativă, pe termen lung, a greutății și ar putea fi atribuită mai mult modificărilor conștiente ale comportamentului alimentar.
Apa singură poate să nu fie deosebit de eficientă în reglarea poftei de mâncare, deoarece nu umple stomacul în mod substanțial, iar forma sa lichidă îi permite să fie rapid golită din stomac. Chiar și atunci când este consumată la sfârșitul unei mese, este posibil să nu extindă semnificativ senzația de sațietate.
Dacă scopul tău este să consumi mai puține calorii și să slăbești, consumul de cantități excesive de apă poate să nu fie o soluție deosebit de eficientă. Cu toate acestea, există dovezi care sugerează că amestecarea apei cu alte substanțe, cum ar fi fibre, supe sau sosuri de legume, poate încetini viteza cu care stomacul își golește conținutul, ducând la senzații prelungite de sațietate.
În timp ce apa în sine nu poate contribui în mod direct la pierderea în greutate, ea rămâne una dintre cele mai sănătoase băuturi disponibile. Înlocuirea băuturilor bogate în calorii precum apa minerală și alcoolul cu apă poate fi o strategie simplă și eficientă pentru reducerea aportului zilnic de calorii, care, la rândul său, poate sprijini eforturile de scădere în greutate, arată theconversation.com.