Adevărul despre bizara piramidă apărută în Antarctica. Ce ar fi, de fapt VIDEO
Un munte din Antarctica, cu o formă unică, asemănătoare unei piramide, a devenit brusc celebru pe internet, atrăgând numeroși teoreticieni ai conspirației.
Unii se întreabă dacă o civilizație antică ar fi putut crea structura stâncoasă în formă de piramidă, iar alții se gândesc la spațiul cosmic, speculând despre implicarea extratereștrilor.
Ce se știe despre enigmatica piramidă din Antarctica
Cu toate acestea, cea mai simplă explicație este, de obicei, cea corectă și indică o cauză mult mai banală: acele laturi abrupte asemănătoare cu o piramidă sunt, probabil, rezultatul a sute de milioane de ani de eroziune, au declarat experții pentru Live Science.
„Acesta este doar un munte care arată ca o piramidă”, a spus Eric Rignot, profesor de științe ale sistemelor terestre la Universitatea din California. „Formele de tip piramidal nu sunt imposibile, multe vârfuri aratând parțial ca niște piramide, dar au doar una sau două fețe asemănătoare, rareori patru”, a mai spus acesta.
Muntele piramidal, care nu are un nume oficial, este unul dintre numeroasele vârfuri care alcătuiesc Munții Ellsworth din Antarctica, care au fost descoperiți de aviatorul american Lincoln Ellsworth în timpul unui zbor săvârșit în data de 23 noiembrie 1935, potrivit unui studiu din 2007, publicat de Serviciul Geologic al Statelor Unite.
Mai precis, muntele fără nume, situat la 79°58’39.25”S și 81°57’32.21”W, se află în partea de sud a Munților Ellsworth, într-o zonă numită Heritage Range, cunoscută pentru fosilele extraordinare, inclusiv cele ale trilobiților din perioada Cambriană, de acum mai bine de 500 de milioane de ani, potrivit unui raport USGS, din 1972.
Vezi și: Care ar fi, de fapt, cea mai veche piramidă din lume
Cum a ajuns să aibă această formă
Eroziunea provocată de îngheț-dezgheț a dus probabil la forma sa asemănătoare cu o piramidă. Asta se întâmplă atunci când zăpada sau apa umple fisurile dintr-un munte pe timpul zilei.
Când vine noaptea și temperaturile scad, zăpada îngheață se dilată, transformându-se în gheață. Gheața care se extinde provoacă creșterea fisurilor. Această eroziune prin îngheț-dezgheț se întâmplă de nenumărate ori, ducând la crearea de fisuri mai mari care pot, în cele din urmă, să cauzeze ruperea întregilor secțiuni de rocă, a spus el.
Aceste forțe au modelat probabil și alte munți piramidali, inclusiv Matterhorn din Alpi, susține omul de știință. Trebuie menționat că trei dintre cele patru laturi ale muntelui par să fi erodat aproximativ la aceeași rată.
Cu toate acestea, creasta de est a muntelui este cu siguranță excepția de la regulă. În loc să coboare ca celelalte creste, acea a patra latură se întinde spre est, crescând către piscuri și mai înalte.
„Eroziunea, probabil, nu a fost la fel de uniformă pe partea de est”, a adăugat concluzionat omul de știință menționat anterior.
Vezi și: Secretul piramidelor, în sfârșit dezvăluit lumii întregi? Cum au reușit să le construiască, de fapt