Acești oameni au agitat o cutie, iar ce s-a întâmplat apoi e inimaginabil: Rezultatul unui studiu despre creierul uman care te va uimi
Oamenii de știință le-au cerut unor oameni să privească pe cineva agitând o cutie, dintr-un motiv foarte bun. Un experiment foarte simplu pentru a explora un proces cognitiv foarte complex, dar este unul pe care îl folosim cu toții în fiecare zi.
De ce au agitat această cutie
Când spunem cuvintele „experiment științific”, probabil că evocă imagini cu baloane cu substanțe chimice viu colorate sau cu raze laser care trag sau, practic, orice din secvența de deschidere a Laboratorului Dexter. Probabil că nu te face să te gândești la o grămadă de oameni care stau într-o cameră și urmăresc un videoclip cu cineva care scutură o cutie. Dar oamenii de știință au efectuat recent acest ultim experiment, iar în spatele unui exterior înșelător lipsit de farmec, se află o perspectivă fascinantă asupra funcționării creierului uman.
Acest experiment a avut ca scop să testeze ceva la care probabil ești foarte priceput, chiar dacă nu te-ai gândit niciodată la asta.
„Doar uitându-vă la modul în care se mișcă corpul cuiva, puteți spune ce încearcă să învețe despre mediul său”, a explicat autorul studiului Chaz Firestone, profesor asistent la Universitatea Johns Hopkins, într-o declarație.
„Facem asta tot timpul, dar au fost foarte puține cercetări în acest sens”.
La ce se referă Firestone aici este un tip de comportament numit acțiune epistemică. Acestea sunt acțiunile pe care le efectuăm atunci când încercăm să învățăm informații despre un obiect sau despre mediul nostru. Ceea ce demonstrează experimentul de agitare a cutiei este că oamenii sunt foarte buni la înțelegerea raționamentului din spatele comportamentelor altcuiva.
Cum a decurs experimentul cu cutia
Așadar, echipa a recrutat 500 de oameni și le-a cerut să urmărească cele două videoclipuri de mai jos cu cineva care agită o cutie.
Ai putea spune cine a încercat să-și dea seama de numărul de articole din cutie și cine a încercat să-și dea seama de forma articolelor? Aproape toți cei 500 de participanți au putut și și-au dat seama în câteva secunde.
„Ceea ce este surprinzător pentru mine este cât de intuitiv este acest lucru”, a spus autorul principal Sholei Croom.
„Oamenii chiar pot afla ce încearcă alții să descopere, ceea ce arată cum putem face aceste judecăți, chiar dacă lucrul la care ne uităm este foarte zgomotos și se schimbă de la o persoană la alta”.
Următorul lucru pe care echipa ar dori să-l investigheze este cât de adepți suntem în a face diferența dintre acțiunile epistemice și o altă clasă de comportamente, uneori similară, numită acțiuni pragmatice.
De exemplu, s-ar putea să îți scufunzi degetul de la picior în baie pentru a verifica temperatura apei înainte de a intra în duș – aceasta ar fi o acțiune epistemică. Cu toate acestea, probabil că ți-ai pune piciorul în apă mai întâi dacă ai intra pur și simplu în baie, sigur știind că apa este potrivită – ar fi o acțiune pragmatică.
Departe de a fi pur și simplu o fereastră fascinantă într-o zonă substudiată a cogniției umane, această lucrare ar putea avea implicații în lumea reală. Un exemplu este în domeniul inteligenței artificiale (AI), care dezvoltă roboți care pot deduce ceea ce căutăm din acțiunile noastre, așa cum facem noi oamenii tot timpul fără să ne dăm seama.