Acest ecran OLED poate fi umplut cu apă: ce utilitate are, de ce este special
Glisarea și atingerea ecranelor plate este ceva cu ce am învățat relativ recent, odată cu inventarea smartphone-urilor, tabletor și a altor dispozitive cu ecran tactil. Cu toate astea, nimic nu se compară cu atingerea efectivă a tastelor fizice, clasice, din punct de vedere al comodității.
În acest scop, cercetătorii Craig Shultz și Chris Harrison, de la Future Interfaces Group (FIG), din cadrul Universitații Carnegie Mellon, au creat un afișaj care poate ieși în afara zonelor ecranului în diferite configurații.
Ce poate să facă această nouă tehnologie
Tehnologia „Flat Panel Haptics”, de la FIG, se află sub un ecran OLED pentru a crea proeminențe: imaginează-ți secțiuni de ecran care pot fi umflate și dezumflate cu fluid, la cerere. Acest lucru ar putea adăuga o nouă dimensiune tactilă, destul de utilă în anumite cazuri.
Rezultatul este un „buton” care iese de pe suprafața plană cu până la 1,5 mm, suficient pentru a simți diferența. Când software-ul îl respinge, acesta se retrage înapoi în afișajul plat. Echipa de cercetare spune că umplerea fiecărei zone durează aproximativ o secundă.
Această tehnologie amintește de tastatura cu ecran tactil de la Tactus, care a fost livrată, în cele din urmă, ca o husă voluminoasă pentru iPad mini.
Prototipul FIG poate lua forme și dimensiuni dinamice, iar echipa de cercetare spune că grosimea versiunii face diferența. „Principalul avantaj al acestei abordări este că întregul sistem mecanic există într-un mod compact și subțire”, a declarat FIG.
În plus, sunt autonome, alimentate doar de o pereche de cabluri electrice și electronice de control. De asemenea, sunt „ușoare și capabile de suficientă forță pentru a rezista la interacțiunea utilizatorului”.
„La fel ca pixelii LCD, care modulează lumina dintr-o lumină de fundal comună, EEOP-urile sunt preluate dintr-un rezervor comun de fluid și modulează selectiv presiunea hidraulică în și din celulele haptice”, au mai spus cercetătorii.
Butoanele pop-up în forma lor actuală au o gamă limitată de forme și dimensiuni, ceea ce reduce versatilitatea, însă tehnologia se poate îmbunătăți pe viitor și ar putea fi de real ajutor persoanelor nevăzătoare, spre exemplu.